Не постоје планови да се забрани Јутјуб y Русији, рекао је данас руски премијер Дмитриј Медведев у годишњем интервјуу за 20 руских телевизијских кућа.

„Нико не планира да забрани било шта, и Јутјуб ће наставити да ради као и досад (у Русији). Они који зарађују на Јутјубу и даље ће моћи да то чине, мада то не зависи од вас, већ од политике Јутјуба“, рекао је Медведев, одговарајући на питање блогерке Анастасије Мејеве.

Како је додао, Јутјуб има стриктна правила о ауторским правима, као и она о пословним уговорима и другим аспектима комерцијализације интернета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Putin potpisao: Rusija može ugasiti internet u celoj zemlji

Коментаришући забране на интернету, руски премијер је објаснио да оне нису ефикасне, да их је лако заобићи, а да такозвани Закон о сувереном интернету (Рунету) није усмерен на забране.

„Тај закон има потпуно други циљ ― да нас не искључе са интернета ако би то некоме пало на ум. Када су код нас почеле несугласице са Американцима, озбиљно се разматрало питање да нас искључе из система верификације плаћања. То је оно што се назива низак ударац, у ствари, објављивање рата. Ипак, говорило се о томе“, оценио је Медведев.

„Зашто онда не би заврнули славину која је повезана са интернетом? Нисмо сигурни да нас у одређеном тренутку неће искључити са нечега“, оценио је Медведев, истакавши да се низ функција повезаних са интернетом извршава у САД.

Он је закључио да ће Закон о сувереном интернету омогућити да се заштити интернет у Русији.

Русија је усвојила Закон о сувереном интернету, такозваном „Рунету“, који је ступио на снагу 1. новембра са циљем да се заштити одрживи рад интернета у случају појављивања претњи за његово функционисање из иностранства.


rs.sputniknews.com