„За њих је Србија земља трећег света”: Пријавили Фејсбук и Гугл због кршења нашег закона

В. Црњански Спасојевић

04. 12. 2019. у 20:14

„За њих је Србија земља трећег света”: Пријавили Фејсбук и Гугл због кршења нашег закона

Фото АП

Друштвене мреже прикупљају личне податке, а грађани немају коме да се жале. Шер фондација писала поверенику, затражили казне до 100.000 динара

ШЕР фондација је поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поднела прекршајне пријаве против "Фејсбука" и "Гугла", јер нису именовали представнике у Србији за питања заштите података о личности. Наиме, нови српски Закон о заштити података обавезује све који нуде било какве услуге грађанима, биле то друштвене мреже или компаније, да имају овде представништва. У супротном, казна је 100.000 динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Francuska usvojila zakon o zaštiti prava izdavača i novinskih agencija


- Слање представника није само формалност. Компаније као што су ове посматрају Србију као земљу "трећег света". Препознају је као релевантно тржиште, на ком нуде услуге грађанима и прате њихове активности, обрађујући велики број података и на томе остварују огроман профит - кажу у Шер фондацији.

Само "Фејсбук" у нашој земљи има 3,24 милиона корисника и годишњи профит 23,65 милиона долара. Како су нам појаснили у Фондацији, у основи њихових бизнис-модела јесу подаци о личности, који се прикупљају кроз мноштво апликација и сервиса: "Фејсбука", "Инстаграма", "Вотсапа", "Јутјуба"... Поред имена, мејл адресе, датума рођења и слично, прикупљају се и подаци о политичким и друштвеним уверењима људи, међуљудским односима, припадности одређеним организацијама...

- Помоћу свих тих података, праве се "профили" грађана који су од пресудне важности за оглашиваче и друге актере у условима дигиталне економије - кажу у Шеру.

С друге стране, грађани имају право на увид и копију података или брисање фотографија са друштвених мрежа.

- У тренутним условима ова права је тешко остварити, јер су седишта тих компанија у иностранству и немају никакав контакт на српском језику. Ако покушате да им се обратите у вези са вашим подацима, вероватно ћете упасти у "преписку" са машином која ће вам враћати аутоматизоване одговоре. Грађани имају право да се жале поверенику или да покрену судски поступак против руковаоца. Међутим, без одговарајућег представника у Србији, мали су изгледи на успех - кажу у Шер фондацији.

ТРАЖИЋЕМО ОДГОВОРЕ У ИРСКОЈ

КАКО је за "Новости" потврдио повереник Милан Мариновић, јуче су стигле прекршајне пријаве против "Гугла" и "Фејсбука":

- Размотрићемо их у што краћем року и видети да ли је тачно да немају представнике. Могуће је да ћемо тражити одговоре од европског представништва "Гугла" у Ирској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације