МНОГА јавна места данас су опремљена портовима за пуњење, који заиста помажу када је батерија мобилног уређаја празна. Али је питање које то ризике са собом носи и зашто је опасно пунити телефон на јавном месту.

Јавни пуњачи представљају опасност по безбедност личних података. Простори попут аеродрома, кафића, станица... имају УСБ портове или каблове, где онај коме је потребан пуњач може да напаја свој уређај.

Хакери, путем каблова, инсталирањем вируса на ваш уређај могу да украду све ваше податке, па чак и новац. Та метода се назива "Ђус хакинг" (Juice hacking) или напад пуњењем.

Портови за јавно пуњење могу да се повежу са рачунаром сајбер-криминалаца, а затим се повезују на уређај који почне да се пуни. Тако хакери добијају приступ свим подацима ускладиштеним на вашем телефону.

Вирус се инсталира преко пуњача, а чак и након што искључите мобилни телефон са УСБ порта, он је доступан за инфилтрацију. Сви ваши подаци су под ризиком, укључујући фотографије, базу контаката, белешке, музичке датотеке и кеш-датотеке.

Ево неколико савета како да избегнете тајни напад на своје уређаје:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шта све може нова Motorola One Zoom: Четири камере и 3x оптички зум по цени доста испод конкуренције

Боље је имати преносиву батерију
Тако нећете морати да пуните уређај на било ком фиксном пуњачу. Још једна препорука је да батерију пуните преко утикача уместо преко УСБ-а.

Међутим, постоје ситуације када је једина опција напајање телефона у подручју за пуњење са УСБ прикључцима. Постоји неколико трикова да се заштитите од злонамерног напада.

Depositphotos

Искључите уређај
Када је ваш телефон искључен, немогуће је пренети податке на рачунарске системе повезане на јавне станице за пуњење.


Користите кабл који служи само за пуњење
На тржишту су доступне две различите врсте УСБ каблова. Неки су само за пуњење, а други имају комбиноване портове - за податке и пуњење. Кабл који је само за пуњење никада не може пренети податке, тако да ц́е његова употреба спречити хаковање уређаја.


Користите посебан адаптер
Било који кабал може да служи само за пуњење блокирањем портова за податке. Специјални адаптер, тзв. УСБ Протецтор, не дозвољава пренос података.


Користите опције заштите уређаја
Већина савремених паметних телефона има добру заштиту података. Када се повезујете преко УСБ кабла, телефон вас пита за дозволу за пренос података или не. Кликните на "откажи" када користите јавни пуњач или било који други уређај којем не верујете.


(Србија данас)