HONOR је представио неколико верзија Honor 9X телефона, који су били предвиђени за различита тржишта. Први модел представљен је у августу, али је био намењен само кинеском тржишту. Убрзо после њега стигао је и модел Honor 9X Pro који је такође у продаји само у Кини, а сада је на ред стигла и интернационална верзија основног модела.

Пре него што кренемо даље, објаснићемо одакле X у имену телефона. Наиме, његова полеђина је направљена тако да се на њој одражава слово X, за које се стиче и утисак да се помера у зависности како светло пада на ту површину. Ово је веома атрактивно са визуелне стране, јер тај необичан дизајн задње маске који укључује игру светлости, је на неки начин постао заштитни знак овог бренда.

Следећа ствар коју ћете уочити на овом моделу је да екран униформно прекрива целу предњу површину телефона. Дијагонала екрана је 6.59 инча и на њему нема ни уреза, ни рупе (punch hole) за предњу камеру. Предња камера наравно постоји, али је она направљена у тзв. поп-aп варијанти, односно постављена је скривена иза екрана, а када се активира, аутоматски се извлачи изван кућишта телефона. Ова камера поседује резолуцију од 16 МП, која је више него довољна за квалитетне селфи фотографије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шта све може нова Motorola One Zoom: Четири камере и 3x оптички зум по цени доста испод конкуренције

Задња камера је направљена у трострукој варијанти. Главна камера има Sony IMX582 сензор са резолуцијом од 48 МП. Он користи Quad Bayer технологију, па су излазне фотографије резолуције 12 МП, али са изузетним приказом детаља. Други сензор је широкоугаони и има резолуцију од 8 МП, док је трећа камера од 2 МП задужена за додавање утиска дубине. Наравно, фотографима у сваком тренутку прискаче у помоћ подршка за вештачку интелигенцију (AI) која приликом фотографисања бира најбоље параметре за сваку појединачну слику.

Honor 9X покреће Huawei-jev Kirin 710F чипсет, а опремљен је са 4 ГБ РАМ-а и 128 ГБ простора за податке. Уколико вам то није довољно, на располагању је и microSD слот за проширење меморије. Уграђена батерија има капацитет од 4.000 mAh, што обезбеђује просечну аутономију од једног и по дана. На телефону је инсталиран Android 9 Pie оперативни систем, са EMUI 9.1 корисничким интерфејсом.

Све у свему ради се о изузетном телефону средње класе са појединим премијум карактеристикама, а поред свега наведеног потенцијалне купце овог телефона вероватно највише занима да ли је у питању пуна варијанта Андроид-а. Што се тога тиче можемо да кажемо да апсолутно нема места за бригу, јер модел Honor 9X има пуну подршку за све Google сервисе.