Вест која је уздрмала интернет: Приватна компанија преузима све .орг домене

NovostiOnline

четвртак, 28. 11. 2019. у 22:28

Вест која је уздрмала интернет: Приватна компанија преузима све .орг домене

Фото Depositphotos

Вест која је објављена уздрмала је интернет, а кориснике ових домена оставила у страху од могућег поскупљења цене коришћења
“Ethos Capital”, који је основан у мају ове године, купио је “Public Interest Registry”, у оквиру којег се налазе сви .орг домени на интернету, а који их је тренутно око 10 милиона. Потпуно преузимање је најаваљено за први квартал 2020. године.

Непрофитне организације, које закупљују већину .орг домена, са страхом су дочекале ову вест, а у оквиру Националног савета непрофитних организација је организовано потписивање петиције против продаје, која за сада има 8.900 потписа.

Њихова забринутост је изазвана страхом од могућег поскупљења цене коришћења .орг домена, као и од евентуалне цензуре.

- Забринути смо, не само због куповине, већ због тога што она подразумева и укидање постојећих ограничења цена, које су до сада штитиле непрофитне организације од могућих великих поскупљења коришћења .орг домена - објашњава Рик Коен, оперативни директор савета, у изјави за “ЦНН”.

“Public Interest Registry”, који је предмет спорне куповине, основан је 2002. године са циљем да буде јединствена организација која ће управљати .орг доменом.

Одговарајући на забринутост и негативне коментаре, из компаније “Етхос” подсећају да је у периоду од 1995. до 2003. године “Public Interest Registry” већ био у власништву компаније која није непрофитна.

Ипак, страх додатно подгрева и чињеница да нови власник послује само шест месеци и да је спорно преузимање једна од првих инвестиција ове компаније.

Џон Невет, нови директор “Public Interest Registry”-а изјавио је да “Ethos” није био једини заинтересован за куповину, али да је имао најбољу понуду, и додао: “Мислим да је ово добро за кориснике јер ћемо бити флексибилнији по питању улагања.”

Тренутна цена коришћења .орг домена износи око 10 долара годишње, а у саопштењу нових власника наводи се да је планирано да овај домен и у будућности остане приступачан и повољан, а да би цена коришћења могла да скочи за највише 10 процената: “Ако имате један домен, а цена му порасте за један долар годишње, извесно је да нећете бити у проблему.”

Наговештавајући да је промена цене, заправо, уперена против оних који тргују .орг доменима, из “Етхос”-а додају: “Ако имате 50.000 домена, заузимате их и блокирате, онда ће ова промена значајније утицати на ваше трошкове.”


(телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sportmaki

28.11.2019. 23:39

Eto vam privatnih kompanija uskoro će ako već ne, zavladati svetom i našim životima.