Бизнисмен из Сан Франциска Ричард Ма одлучио је да својој жени поклони луксузну хаљину од 9.500 долара. Та гламурозна хаљина има један јако занимљив детаљ — она уопште не постоји, барем не физички.


ЦЕЛА ПРИЧА ПОДСЕЋА НА АНДЕРСЕНОВУ БАЈКУ „ЦАРЕВО НОВО ОДЕЛО“


Као муж, Ма се не узбуђује због цене ове женске „крпице“.


Дефинитивно је веома скупа, али је такође и инвестиција“, рекао је Ма за Би-Би-Си.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Гаудер: Дигитално плаћање је све присутније на Балкану


Фото Instagram @ the_fab_ric_ant


Ту виртуелну инвестицију дизајнирала је дигитална модна кућа „Фабрикант“. Хаљина је направљена искључиво за Маову супругу Мери Рен, а добијене фотографије они могу користити на друштвеним мрежама.


Иако тврди да он и супруга обично не купују скупу одећу, Ма се одлучио за куповину овог парчета дигиталне тканине — због његове „дугорочне вредности“. За бизнисмена је ово јединствено искуство и „знак модерних времена“.


За 10 година сви ће се облачити на дигитални начин“, рекао је Ма.


БУДУЋНОСТ ОБЛАЧЕЊА ЈЕ ВИРТУЕЛНА


Прошлог октобра скандинавска компанија „Карлингс“ покренула је дигиталну колекцију урбане одеће. Цене су од 11 долара навише, а иако у стварности не постоји — колекција је за месец дана „распродата“.И из компаније кажу да је идеја помало чудна.


Звучи мало глупо када кажете да је распродато оно што је теоријски немогуће. Када радите са дигиталном колекцијом, можете да креирате колико год желите“, рекао је Рони Микалсен, директор „Карлингса“, пре него што је ограничена количина производа који се продају, како би колекција била мало посебнија.


Једна од предности овог модерног концепта је што дигитализација омогућава дизајнерима да стварају предмете који могу померати границе екстраваганције или доступности.


Фото Instagram @ the_fab_ric_ant


Не бисте сигурно купили дигиталну белу мајицу, зар не? Зато што нема смисла да је показујете“, каже Микалсен.


Према његовим идејама, иза ове одеће налази се „нешто што стварно желите показати или предмет који се не бисте усудили да купите физички или не бисте могли приуштити да га купите физички“.

(rs.sputniknews.com)