Нова бесплатна апликација, названа "спелфи", омогући ће корисницима да се усликају из свемира, уз помоћ камера постављених на Ербасовом сателиту за посматрање Земље, око 650 километара удаљеном од наше планете.


На фотографијама се нећа видети крупни кадрови лица корисника, с обзиром да су камере дизајниране да сликају велике групе људи на догађајима као што су спортске манифестације или климатски протести.

Први селфи на свету усликан из свемра приказан је ове недеље у једном документарцу ББЦ-ја, а на њему је група активиста покрета "Збогом пластичним кесама", протестујући против загађења пластиком, на прљавој плажи на азијском острву Бали исписала "Делујмо сад".

Активисткиња Изабел Вијсен је искористила "спелфи" да фотографише натпис који је камера ухватила из свемира кроз облаке, а на слици је означена њена тачна локација, пеноси Дејли мејл.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Wхале: Фацебоок апликација за креирање мимова


Корисници преко апликације потврђују учешће на догађају, док догађаје креирају спољни партнери и спонзори.

Они затим снимају селфи на означеном месту и у одређено време и чекају да њухов спелфи "долети" из свемира истог дана.

Извршни директор "спелфија" Крис Њуландс каже да је то покрет људи који желе да промене свет и направе разлику кроз друштвене медије и фотографије.

"Моћ спелфија може глобално да подигне свест, охрабрујући друге да се придруже и да пожеле да и они направе разлику, као што је то учинила Изабел са поретом "Збогом пластичним кесама" на Балију", рекао је Њулендс.

Ербус поседује скоро 50 сателита за посматрање Земље који круже око наше планете.

Они користе оптичке камере како бимогли да се пробију кроз облаке и направе фотографије високог квалитета.

Ербас користи своје сателите да би фотографисао бројне климатске изазове са којима се друштво данас суочава, међу којима су одумирање шума, природне катастрофе и загађење.