Инстаграм је и у Србији од 14. новембра сакрио број лајкова испод слика и уместо досадашњег бројача приказује се име неколико насумично изабраних корисника, који су лајковали садржај, уз “... и другима“ фразу.

Прочитајте још: Гледате порно филмове на мобилном? Престаните, то је врло опасно!

Кад се кликне на “… и другима“ отвара се прозор са опет насумичним профилима, који су лајковали садржај, прво пријатељи, а онда и они, који то нису, уз поруку да само власник профила чија се објава гледа може да види колико тачно је та објава имала лајкова.

Иста је ситуација и са прегледима - број прегледа видеа, такође се више неће приказивати.

Прочитајте још: Ово не бисте требали да претражујете преко Гугла

Инстаграм на овај начин жели да натера кориснике да престану да јуре за лајковима и научи их да цене и прате прави садржај, онај који воле, који ће им користити и који ће их на било који начин испунити, чиме ће задовољство апликацијом и Инстаграм-ом бити само веће.

"Желимо да постанемо најбезбедније место на Интернету", рекао је приликом најаве нових правила први човек Инстаграм апликација Адам Мосери.

Прочитајте: Зашто и како Инстаграм укида бројање лајкова

Трка за што већим бројем лајкова већ годинама поприма забрињавајуће пропорције, па су и разне студије доказале да "неуспех" на друштвеним мрежама може да има лоше дејство на ментално здравље, нарочито младих људи.

Верзија наше апликације је Инстаграм v120.0.0.18.115, са последњим ажурирањем од 14. новембра (било их је неколико током дана). Уколико ви и даље видите лајкове сачекајте неко време, јер је промена и серверска и лајкови ће вам бити скривени тј. бројач лајкова и видео прегледа кад ваш налог на серверу дође на ред.

Ово је глобални експеримент у којем учествују сви корисници и на основу тога ће бити донете одлуке о даљим корацима за развој ове ситуације.

(mondo.rs)