Samsung Galaxy Note10 и Samsung Galaxy Note10 +, два најновија модела Самсунг телефона за које можемо да кажемо да су готово идентични, али ипак постоје одређене разлике у корист напреднијег Note10+ модела, који је нешто већи и долази са АМОЛЕД екраном дијагонале 6.8 инча, има више меморије, батерију нешто већег капацитета, а има и два додатка, а то су слот за microSDкартицу, као и додатни ToF(time of flight) сензор дубине за камеру.


Дијагонала екрана код Note10 модела је 6.3 инча, што значи да није ни превелик, ни премали, а уз то, задржао је и основну одлику Note телефона – велики екран згодан за писање по њему. Екран је изведен у Dynamic AMOLED технологији и покрива практично целу предњу страну телефона. Резолуција екрана је 2280 x 1080 пиксела. Dynamic AMOLED значи да је телефон способан да прикаже HDR10+ видео снимке. За оне који не знају, HDR10+ је Самсунгов стандард за приказ динамичке резолуције и он представља проширење ХДР10 стандарда који је универзалнији (и такође је подржан на овом телефону).


И предња и задња страна телефона поседују Gorilla Glass 6, тренутно најбоље заштитно стакло које је на предњој страни додатно прекривено са пластичном заштитном фолијом. Једино што ремети једнообразност је предња камера, направљена у punch hole стилу, позиционирана на централном делу при врху екрана. Камере на задњој страни су такође другачије позициониране у односу на претходне генерације. На претходним моделима Note телефона оне су увек биле постављене на централној позицији, а сада су померене у горњи леви угао.


Note10 има 8 ГБ РАМ меморије, али интересантно је да овај модел не нуди могућност проширења меморијског капацитета. Јесте да је освновни смештајни простор довољно велик – 256 ГБ, али Самсунг није предвидео да се у телефон убаци MicroSDкартица, без обзира да ли се ради о сингл СИМ или дуал СИМ варијанти. Уколико сматрате да вам то није довољно, размислите о Note10+ моделу, који доноси 256/512 ГБ простора за податке плус могућност додатног проширењa путем MicroSD картице, а ту је и 12 ГБ РАМ-а.


Наравно, с обзиром да се ради о Note серији, неизоставна је и оловка (S-Pen). Она доноси неколико нових функционалности – од којих су најзанимљивији нови покрети за активирање камере, као и AR doodle. Ова функционалност користи камеру за проналажење лица, на коме могу да се интерактивно доцртавају различите ствари. Ти цртежи ће бити „залепљени“ за лице, чак и ако оно изађе из кадра и поново се појави у њему. Када говоримо о функционалности, онда је свакако најважније препознавање написаног текста. Наиме, Самсунг је на овом моделу представио нови, унапређени алгоритам за препознавање рукописа, који је бржи и прецизнији од претходног.


Такође, ту је и нова функција “Write on”, која омогућава да се у календару руком уписују забелешке.


Galaxy Note10 поседује три задње камере – главну резолуције 12 МП, ултрашироку (123 степена) од 16 МП и телефото 12 МП камеру са 2џ оптичким зумом. Модел Note 10+ поседује и додатну, четврту камеру са ТоФ сензором за дубину. На предњој страни, у већ поменутом punch hole-у смештена је 10 МП камера. За фотографисање се користи One UI Camera апликација, која обезбеђује велики степен подешавања и оптимално прилагођавање параметара за скоро сваку ситуацију у којој може да се употреби камера. Снимање видео материјала могуће је у 4К резолуцији са 60 fps, у Full HD-у снима до 240 fps, а уколико је смањите на 720п, добићете могућност снимања супер слоњ-мотион видеа са 960 fps.


Прочитајте још: Нови Самсунг ће имати "најбољи екран који се може наћи тржишту", а шта неће?


Модел Note10 има уграђену батерију од 3.500 мАх, а Note10+ батерију од 4.300 mAx, које обезбеђују минимум дан и по рада. За пуњење користи се 25W пуњач, који омогућава да се за само 30 минута телефон напуни 57%, а за потпуно пуњење је потребно само 80 минута. За оне који желе још брже пуњење интересантно је да се као додатак може купити и “супер брзи” пуњач од 45W.

Оперативни систем је Андроид 9.0 Pie, заједно са One UI корисничким интерфејсом, додатно обогаћен функцијама за S-Pen. One UI се фокусира на употребу једном руком, тако што поједностављује корисничко искуство и то ради веома добро. То овде посебно долази до изражаја због дугуљастог дизајна телефона, када је на класичан начин тешко досегнути једном руком нешто што се налази на врху или на дну екрана.


Све у свему можемо закључити да са новим Самсунг телефонима Note серије (без обзира да ли изаберете Note10 или Note10+), добијате буквално све што вам је потребно – изванредан екран, добра батерија (која се уз то изузетно брзо пуни), камера врхунског квалитета, мултифункционални S-Pen и још много тога. Идеално за захтевне кориснике који желе телефон високе класе, који ће наравно осим за телефонирање послужити за прављење одличних фотографија и видео клипова, као и за многе друге, приватне, али и пословне сврхе.