СТАНОВНИЦИ индијске државе Керала добили су узбудљиве вести, будући да је држава одлучила да до сваког домаћинства доведе интернет који ће бити или потпуно бесплатан, или ће захтевати симболичну надокнаду.

За 1,2 милиона породица које живе испод линије сиромаштва услуга ће бити бесплатна, док ће остали плаћати симболичне суме, а за брзину од 100Мбпс. Ради се о мрежи великог капацитета – Kerala Fiber Optic Network (или KFON) – која се заснива на оптичким технологијама, и чија је изградња процењена на 217 милиона долара. Пројекат је почео још 2017. године, а ако све протекне по плану очекује се да буде завршен до краја децембра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Половина Руса би престала да користи стране интернет услуге

У септембру је у Индији приступ интернету проглашен делом људских права на образовање и слободу говора, а након што су Уједињене нације 2016. приступ интернету убројали у основна људска права. Тако пројекат стиже на време за 35 милиона грађана, колико их живи у Керали, а ту је и Wи-Фи пројекат који би бежични интернет требало да доведе до 30 милиона корисника, а преко две хиљаде хот спот локација, са 300МБ бесплатних података.


Аутор: ПЦ прес