Нова интернет превара: Ако сте добили овакву поруку на Вајбер у великој сте опасности

NovostiOnline

петак, 08. 11. 2019. у 10:20

Нова интернет превара: Ако сте добили овакву поруку на Вајбер у великој сте опасности
Уколико неко покуша да вас превари, блокирајте га, а принтскин можете послати "Вајберу", како би они знали за спам и предупредили да и други буду преварени
Ових дана широм света на мобилне телефоне корисника апликације "Вајбер" стигла је неуобичајена порука.


Наиме, поједини корисници су добили поруку "сумњивог порекла" са броја +79183301602 у којој се наводи да су баш они срећни добитници у оквиру "интернационалног вајбер наградног фонда".


У поруци се наводи да је награда 500.000 америчких долара, а да би сте новац и примили морате послати имејл потраживања, те ћете добити и додатне информације, што директно наводи да ћете неком оставити своје податке и имејл адресу, а самим тим му и омогућити да исте и злоупотреби.


Као и увек, реч је о још једној интернет превари које се треба чувати, а савет је да се на овакве поруке никада не одговара и да се лозинке за приступ електронској пошти редовно ажурирају. Овакав вид порука углавном има за циљ крађу личних података и начин преузимања контроле над електронском поштом жртве.


Тако да, уколико вам на "Вајбер" стигне порука овакве садржине, не дозволите да будете насамарени корисник. На поруке које наводно стижу од "Вајбера треба нарочито обратити пажњу у данима када та апликација заиста врши апдејт, којим би њихове услуге требало да буду још боље за кориснике.


Ова апликација корисницима не шаље мејлове, осим ако већ нисте контактирали њихов систем подршке, ако са њима немате пословну сарадњу или сте тражили да вам стижу обавештења."Вајбер" вам никада неће послати поруку коју тражи да проследите другима, нити ће вам тражити да отворите линк за било који сајт који није www.вибер.цом. Не би требало да кликћете на било који линк који нека друга страна тврди да је послат од Вибера или у договору са Вибером, а преко адресе која није ова.


Прочитајте и: Nova opcija u Viber-u: "Istraži" donosi posebne sadržaje


Уколико неко покуша да вас превари, блокирајте га, а принтскин можете послати "Вајберу", како би они знали за спам и предупредили да и други буду преварени, саветује се на сајту ове апликације.


Саветујемо грађанима да своје корисничке податке и лозинке не дају никоме нити да их уписују на сумњивим интернет страницама, а уколико су то учинили нека лозинку одмах промене. Уколико идентичну лозинку користе и за друге корисничке рачуне и интернет услуге морају променити и њу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Drugo mišljenje

08.11.2019. 14:18

Ovaj savet da se NIKOME ne daju podaci i lozinka je odličan ali u oktobru sam pitala zasto CAR GO upravo to trazi da bi ste ga koristili.Ne dobih odgovor i tako i dalje ne mozemo da se taksiramo jeftinije.