Робот-пас компаније „Сони“ под именом Аибо, може да укључи микроталасну рерну и усисивач, упозорава лавежом да је машина за веш завршила са прањем, али и прави селфије и позира.

„Сони“ непрестано додаје нове функције роботу псу а најновије перформасе подразумевају да Аибо може да комуницира са низом паметних уређаја у домацинству како би олакшао живот својим власницима.

Демонстрација вештина које Аибо поседује, одржана је на сајму "ЦЕАТЕЦ" у Токију, највећем јапанском сајму ИТ-а и електронике.

Приказано је, између осталог, како Аибо даје сигнал пећници да се укљуци, одмах по доласку власника у кућу, како би их што пре сачекао топао оброк, преноси РТС.

Мали робот је програмиран и да позира фотографу, ако је то неопходно, заузимајуци симпатичне позе. С друге стране, Аибо може и да фотографише људе, прави селфије и фотографије поставља на друштвеним мрежама.


Раније ове године, из компаније „Сони“ је најављено да Аибо може бити и пас чувар. Уз помоћ камерица и микрофона, робот пас може да врши инспекцију пословних или стамбених просторија и будно мотри на ваш дом, уз месечну накнаду од 14 америчких долара.

У зависности од конфигурације, један Аибо може коштати до 3.000 долара.


Тако на пример, постоји могуцност да ваш Аибо робот пас препознаје лица. По потреби, може да меморише имена и лица за до десет људи.

У компанији „Сони“ наводе да су од почетка ове године купцима испоручили 20.000 робот-љубимаца.