Србија спада у групу земаља која развија системе одбране од сајбер напада, те је заједно са неким европским земљама на истом нивоу у овом процесу, речено је током данашње панел дискусије "Дигитално бојно поље" на коме се разговарало о новим изазовима сајбер напада, ратовања и одбране.

"У Србији је донет закон о информационој безбедности, као и закон о критичној инфраструктури и сада се раде планови за едукацију и развој система одбране од сајбер напада", рекао је руководилац Сектора ИКТ сервиса РНИДС Жарко Кецић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАЖЊА: Откривено 15 заражених апликација у Google play Store

Како је навео, свет се налази у поглављу континуираних сајбер напада, те је основни циљ да се скрене пажња јавности на потенцијалне нападе и на евентуалне последице уколико да таквих напада дође.

"Наш циљ је да направимо систем одбране како не би долазило до сајбер напада, а уколико се већ догоде да то буде заиста краткорочно и благовремено разрешено. Такви напади могу да утичу на свакодневни живот грађана. На пример, напад на електрични систем једне земље, може да остави грађане без струје", истакао је Кецић.

Потпуковник Драган Младеновић из Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба Војске Србије истакао је да војни аналитичари говоре да данас немамо само четири физичке компоненте сукоба, односно земљу, космос, море, воду, већ да се и сајбер простор посматра као технолошко окружење.

Говорећи о компонентама сајбер напада и улози савремених технологија у томе Младеновић је навео да данас светом владају компаније попут Гугла и Фејсбука, као и друге технолошке компаније које имају технолошки, индустријски и привредни монопол над подацима.

"Данас је све око података. Ви морате да генеришете податке, морате да их складиштите, обрадите, да направите план када ће они бити потребни вашим клијентима", истакао је Младеновић.

Према његовима речима, сада када би дошло до Трећег светског рата прво би нестао интернет, јер, наводи, првих пет секунди светског сукоба биће уништени сви оптички каблови између континената зато што све савремене армије почивају на платформама које захтевају да буду умрежени њихови системи.

Руководилац Службе за информациону безбедности и технологије Националног ЦЕРТ истакао је да је едукација кадрова, развој и тестирање система заштите један од најважнијих процеса у креирању ефикасног и ефективног система за одбрану од сајбер напада.

Панел организује Фондација Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) у склопу обележавања Европског месеца сајбер безбедности.