Директор Фејсбука Марк Закерберг покушао је данас да увери скептичне америчке посланике да ће дигитална валута либра, чије увођење планира та компанија, бити добра ствар којом ће бити смањени трошкови електронских плаћања и која ће помоћи да више људи учествује у глобалном финансијском систему.

Закерберг је у Конгресу рекао да Фејсбук не би подржао никакав потез либре, коју чини конзорцијум од 21 члана, за покретање крипто валуте док она не испуни сва америчка регулаторна правила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Француска блокира Фејсбук криптовалуту у Европи?

Демократкиња Максин Вотерс раније је позвала на обустављање покретања пројекта либра 2020. године и израдила нацрт закона којим се забрањује технолошким компанијама да се мешају у финансијске услуге, подсећа Ројтерс.

Она је испитивала Закерберга о наредним корацима Фејсбука у борби против лажних информација уочи председничких избора у САД у новембру 2020. године.

Фејсбук је у понедељак објавио да је уклонио мрежу руских налога, који су били усмерени ка америчким гласачима на Инстраграму, који је у власништву Фејсбука.

"Било би корисно за све ако се Фејсбук концентрише на решавање својих многобројних постојећих недостака и пропуста, пре него што направи било какве даље кораке о пројекту либра", рекла је Вотерсова Закербергу.

Фото Танјуг / АП

Либра је почела да губи на снази последњих недеља услед сталних критика америчких посланика и регулатора, који страјухују да би она могла да допринесе прању новца и обори глобални финансијски систем.

Неколико финансијских партнера, укључујући Мастеркард, Визу, ПејПал и и-Беј, напустили су пројекат.