Вештачка интелигенција моћан пријатељ индустрија, влада...

Танјуг

18. 10. 2019. у 21:33

Вештачка интелигенција моћан пријатељ индустрија, влада...

Фото Free Images Pixabay

Регионална конференција "Синергија 19", посвећена информационим технологијама и бизнису, завршена је данас традиционалним Бизнис даном
Регионална конференција "Синергија 19", посвећена информационим технологијама и бизнису, завршена је данас традиционалним Бизнис даном током којег учесници панела дискутовали о томе да ли су вештачка интелигенција (АИ) и најсавременије технологије кључни покретач пословања будућности.

Стела Солар, руководилац продаје сектора Intelligent Automation Solution у компанији Microsoft на глобалном нивоу, објаснила је у уводном излагању, кроз примере из праксе и опробане универзалне принципе, како АИ заиста мења и поспешује услуге у различитим индустријама и зашто представља развојну шансу коју не смемо да пропустимо.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија планира развој вештачке интелигенције

"Када размишљамо о технологијама попут вештачке интелигенције, размишљамо о нечему што је продужетак сваког од нас. Толико је података око нас, то могу бити аудио и видео записи, документи, слике, архитектонски цртежи, било шта што уз помоћ вештачке интелигенције можемо да разумемо и где можемо да препознамо одређене шаблоне. А када их нађемо они нам дају информације о новим пословним приликама, вредностима које можемо да креирамо за кориснике и организације, и ту заправо лежи права моћ технологија“, рекла је Солар.

Дмитро Турчин, Microsoft AI Product Lead за регион централне и источне Европе, пренео је визију Мајкрософта о вештачкој интелигенцији која је истовремено и прилика и одговорност за компаније, људе и владе, и како технологија свима у том ланцу може већ данас помоћи да постигну више.

"Вештачка интелигенција оснажује организације да креирају потпуно нове токове прихода. Примера ради, данас произвођачи могу да постану пружаоци услуга са новим вредностима за своје купце", рекао је он.

Као пример је навео здравство својој земљи, Чешкој, где имају болнице које уз помоћ вештачке интелигенције, за много краће време, на радиолошким снимцима пацијената детектују аномалије.

"Верујем да ћемо за пар година имати здравствену заштиту, какву нисмо познавали до сада“, истакао је Турчyн.

Занимљива дискусија је водила и на панелу посвећеном питању - да ли ера модерних технологија може да створи прилике за активније ангажовање жена у иновацијама и трансформацији.

Панел је откључао нови простор који ће женама пружити прилику да саме креирају сопствена занимања и каријере, које више нису нужно везане за ИТ и програмирање, већ за дигитални свет као такав, у којем је кретање ослобођено граница које смо познавали до сада.

Колико је у свету технолошких иновација важна добра идеја показао је догјађај "Sinergija Challenge“, у оквиру којег су стартапи и мање технолошке компаније представиле своја решења која приказују позитиван утицај дигитализације на унапређење разних аспеката квалитета живота.

"Challenge" је осмишљен тако да креира и представи решења на задате теме, где је фокус пре свега био на јавној администрацији и финансијама - са идејом да се одређени сервиси и услуге оба сектора учине ефикаснијим, транспарентнијим и уопште искуством које је прилагођено корисницима.

Овогодишња "Синергија" утрла је пут будућности и правац наредној конференцији, која ће представљати круну две деценије постављања трендова, доношења иновација и померања граница у споју савремених технологија и пословања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације