Можда сте “скинули” заражену апликацију, једна порука је знак за узбуну

Novosti Online

15. 10. 2019. у 23:07

Можда сте “скинули” заражену апликацију, једна порука је знак за узбуну

Depositphotos

Стручњаци упозоравају да ће телефонске апликације моћи да преплаве паметне телефоне стотинама огласа
ПРОГРАМЕРИ апликација би морали да обавесте кориснике када њихов производ употребљава „adware”. Међутим, у Google Play продавници надавно је откривено 15 нових апликација које непрекидно приказују огласе у позадини уређаја, без знања корисника.Стручњаци за интернет безбедност из Sophos Labs-а упозоравају да ће, након што те апликације буду инсталиране на ваш уређај, оне моћи да преплаве паметне телефоне стотинама огласа, било директно - на екрану, или у позадини.

Када корисник, неизбежно, покуша да избрише злонамерну апликацију, она мења сопствену икону, па тада личи на неку од уобичајних апликација за Андроид.


Једна од апликација - Free Calls Messages, на посебно паметан начин спречава кориснике да је деинсталирају. Кад се први пут покрене, апликација показује поруку која каже да "Програм није компатибилан са уређајем". Обичним корисницима ова порука може да звучи као да се апликација једноставно срушила или да не функционише, што овде није случај.

После приказивања поруке, апликација директно повезује корисника са апликацијом Google Maps у Google Play продавници. То корисника доводи у заблуду да мисли да би Google Maps могао да буде проблем.

И док се на компјутеру подиже Google Maps, злонамерна апликација мења сопствену икону како би кориснику онемогућила да је пронађе после повратка на почетни екран. Апликација ће се понекада "прерушити" у "безбедносне копије или системске датотеке" како би заварала корисника.

Остале штетне апликације користе исту тактику промене икона како би избегле откривање. Неке то раде после првог покретања, други икону промене након неколико сати.

Икао је Google већ уклонио свих 15 нежељених апликација из своје Play продавнице, те апликације до сада је инсталирало више од 1,5 милиона корисника. Они би сада требало да их лоцирају и уклоне сами.

(b92.net)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације