СТИЖЕ СУПЕРКАМЕРА: Може да вас препозна међу 10.000 људи (ВИДЕО)

Новости онлине

14. 10. 2019. у 19:40

СТИЖЕ СУПЕРКАМЕРА: Може да вас препозна међу 10.000 људи (ВИДЕО)

Depositphotos

Реч је о камери чија резолуција садржи петоструко више детаља од људског ока
Кинески научници развили су моћну врсту камере која може да идентификује одређену особу међу неколико десетина хиљада људи на улици или на спортском стадиону, пише британски Телеграф.

Стручњаци са Универзитета "Фудан", у сарадњи са Оптичким институтом Чангчун, изумели су камеру од 500 мегапиксела.

Реч је о камери чија резолуција садржи петоструко више детаља од људског ока - њу по висини резолуције надмашује само камера од 570 мегапиксела са једне чилеанске опсерваторије, чији је циљ посматрање удаљених галаксија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Нова кинеска гејмерска „звер“ стигла на европско тржиште (ВИДЕО)

Камера коју су изумели кинески научници биће искоришћена у сврху видео-надзора, те су је већ похвалили кинески државни медији због апликација којима ће се служити кинеска војска и безбедносне институције.Технологија препознавања лица у комбинацији са праћењем појединаца у стварном времену на тај начин доприноси надзорној мрежи којом Кина бележи податке о свим својим грађанима.

Процењује се да Кина тренутно има 170 милиона надзорних камера, односно једну на сваких 12 људи, што њену технологију надзорног хардвера и софтвера чини једном од најразвијенијих на свету, наводи британски "Индипендент", преноси Срна.

У сврху праћења својих грађана Кина је прошле године развила технологију препознавања хода, која може да идентификује појединца на удаљености од 50 метара само посматрајући његове покрете.

Ту је и програм "птице шпијунке" - он се одвија тако што јата роботских птица са камерама из ваздуха снимају људе.

Удружења за људска права критикују надзорну технологију коју кинеска држава примјењује на својим грађанима, наводећи да је реч о тешком кршењу личних слобода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације