Виза, Мастеркард, Ибеј окрећу леђа Фејсбуку

Танјуг

недеља, 13. 10. 2019. у 23:22

Виза, Мастеркард, Ибеј окрећу леђа Фејсбуку

AP Photo

План Фејсбука да наредне године уведе своју криптовалуту "либра“ наишао је на озбиљну препреку пошто су се Виза, Мастеркард, Ибеј и Страјп повукли из пројекта
План Фејсбука да наредне године уведе своју криптовалуту "либра“ наишао је на озбиљну препреку пошто су се Виза, Мастеркард, Ибеј и Страјп повукли из пројекта.

У одвојеним саопштењима, компаније су рекле да су и даље заинтересоване за криптовалуте као сигуран начин дигиталног плаћања, али су за сада изабрале да фокусирају своје ресурсе у друге пројекте.

Фејсбук је одбио да коментарише овај потез, док су из Либра асосиејшена рекли да су сконцентрисани да "наставе да граде снажну сарадњу" партнера који би прихватали нову валуту.

Потез четири велике компаније долази само недељу дана пошто је Пејпал (PayPal) најавио да се повлачи из сарадње са Либра асосиејшеном, који је задужен за руководење Фејсбуковом новом глобалном валутом, преноси РТС.

Једине две платежне компаније које се још држе уз Фејсбук су Mercadopago и PayU .

Фејсбук је прошлог лета обелоданио планове да лансира "либру“ до јуна 2020. године.

Пројекат, међутим, наилази на велике законске препреке. Француска и немачка финансијска тела саопштила су прошлог месеца да ће покушати да блокирају коришцење "либре“ у Европи, уз образложење да би валута представљала претњу по суверенитет чланица ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације