Епл уклонио апликацију која помаже демонстрантима у Хонгконгу

Танјуг

четвртак, 10. 10. 2019. у 23:33

Епл уклонио апликацију која помаже демонстрантима у Хонгконгу

Фото ЕПА

Компанија Епл уклонила је из продавница апликацију коју су демонстранти у Хонгконгу користили да прате кретање полиције, наводећи да су чесници протеста кршили закон постављајући заседе за полицајце
Компанија Епл уклонила је из продавница апликацију коју су демонстранти у Хонгконгу користили да прате кретање полиције, наводећи да су чесници протеста кршили закон постављајући заседе за полицајце.

Амерички технолошки гигант нашао се на мети критика Пекинга због спорне апликације.

Званични лист Комунистичке партије Кине назвао је аплокацију "отровном" и оценио да она представља "саучесништво" компаније у протестима у Хонгконгу.

Епл је у саопштењу навео да је започео хитну истрагу након што је примио притужбе бројних корисника и установио да апликација HKmap.live доводи у опасност грађане Хонгконга и полицајце, преноси Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Tuži "Epl" jer je ajfon od njega napravio - geja

"Апликација открива позицију полицајаца и ми смо са хонгкошком сајбер-безбедношћу и Бироом за технолошки криминал, утврдили да је коришћена како би се постављале заседе за полицију, претило јавној безбедности и да су је криминалци користили да малтретирају грађане у областима за које су знали да у њима нема полицајаца", наводи се у саопштењу.

Апликација је склоњена из продавница, али и даље функционише код корисника који су је већ скинули.

Веб верзија се и даље може користити на ајфону, наводи Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације