ТЕЛ АВИВ -- Технолошки гигант Фејсбук купио је израелски стартап Servicefriend, објавио је финансијски лист TheMarker, позивајући се на једног од инвеститора у компанији.

Прочитајте још: Сноуден упозорава да је технички развитак света постао опасност: Ако нико не развије неке алтернативе, онда ћу их проклето ја сам развити

Они, међутим, нису хтели да открију по којој цени су преузели ту компанију.

Стартап, који су 2015. основали Шахар Бен Ами и Идо Арад, "прави" ботове који разговарају и комуницирају са клијентима писањем порука, користећи вештачку интелигенцију.

Прочитајте још: Француска блокира Фејсбук криптовалуту у Европи?

Ова напредна технологија, такође, омогућава људима да преузму комуникацију када ботови не знају како да се изборе са ситуацијом, а да клијенти никада не открију да ли су поруке потпуно, делимично или уопште, писали људи.

Колико су добро направљени ботови види се по томе што су у неким случајевима роботи надмашили људе у погледу задовољства купаца за више од 20 одсто, пише Times of Israel.

Фејсбук је потврдио куповину поруком следеће садржине:

"С времена на време купујемо мање технолошке компаније. Не говоримо увек о нашим плановима".

Бен Ами, генерални директор и суоснивач фирме, потврдио је куповину тако што је прво ажурирао своју страницу ЛинкедИн и навео да је од септембра 2019. продуцент менаџер у одељку Фејсбука.

Други оснивач Арад, као и Давид Саидон, из одсека стартапа под називом Истраживање и развој, су такође ажурирали своје ЛинкедИн странице са сличним информацијама.

Калибра, Фејсбуков истраживачки тим из Тел Авива, ради на новом дигиталном новчанику гиганта на друштвеним мрежама, који се лансира у склопу иницијативе компаније Вага, нове глобалне валуте засноване на блоцкцхаин технологији.

Тим из Тел Авива гради системе који прате и спречавају сваку сумњиву активност или било какав покушај манипулације корисничким рачунима. Поред тога, локални тим је задужен за изградњу алата које ће Фејсбук тим за бригу о купцима користити за пружање помоћи клијентима када постоје проблеми, а вероватно се ту уклапа и технологија Servicefriend.

(b92.net)