Нови Еплов "ајфон" користиће рециклиране елементе метала ретке земље у изради једне од својих кључних компоненти, саопштено је данас из компаније Епл.

Рециклирани метали ретке земље биће коришћени код функције "taptic engine" која симулира физички тастер, преноси агенција Ројтерс.

Метали ретке земље, група од 17 специјализованих минерала, недавно су се нашли у самом средишту трговинских тензија између Сједињених Држава и Кине. Ови елементи користе се у изради оружја, потрошачке електронике и других производа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВО ИЗ "КУХИЊЕ" ЕПЛА: Ово је нови ајфон 11, погледајте шта све доноси, као и колико кошта (ФОТО+ВИДЕО)

Кина је доминантна сила у преради ових сировина, а недавно је наговестила да би могла да ограничи продају метала ретке земље Вашингтону, баш као што је то учинила и Јапану након дипломатског спора 2010. године.

Међутим, потпредседница Епловог одељења за животну средину и друштвене иницијативе Лиса Џексон је поручила да Еплова употреба рециклираних метала ретке земље "није повезана" са трговинским тензијама.