ЖИВИМО у свету, где је врло лако и врло могуће да вам неко прислушкује телефон и да вас прати. Шпијунска опрема данас је доступна свима, није тако скупа и прилично се лако користи. Један наш погрешан корак и постајемо жрвта прислушкивања и шпијунирања. Да, звучи застрашујуће и када само помислимо на то, а још је језивије када стварно и утврдимо да управо јесмо постали жртва. Зато је јако важно заштити се на време и адекватно. Нико од вас не тражи да будете параноични и да претерујете у бризи и заштити. Ипак, са следећим стварима треба да будете упознати, како бисте самим тим заштитили себе и своју приватност, која вам свакако припада.


ПРЕВЕНЦИЈА НА ПРВОМ МЕСТУ

Пре него што кренемо да се бавимо озбиљнијом заштитом, хајде да утврдимо шта је то превенција када је заштита приватности и података из мобилног телефона у питању. Дакле, врло је важно да ваш телефон не дајете свакоме, да га не остављате на неким јавним местима (канцеларији, клубу, ресторану...) уколико нећете бити ту неко дуже време. Такође, искористите заштиту коју нуде сами произвођачи телефона, поставите шифру за откључавање, јер самим тим отежавате оном ко је планирао да “баци поглед”. Такође, уколико мислите да постоји разлог да вас неко прислушкује онда никада преко телефона немојте износити врло поверљиве тајне и детаље, чак и када не користите телефон, када разговарате уживо са особом, преместите телефон у другу просторију, уколико су теме толико важне и уколико заиста желите сто посто да се заштитите.


ШПИЈУНСКА ОПРЕМА ЗА ПРИСЛУШКИВАЊЕ МОБИЛНОГ ТЕЛЕФОНА

Да бисте знали како да се заштитите онда морате имати у виду како функционише шпијунска опрема. Оно што је тренутно најактуелније јесу програми за праћење мобилног телефона, а програм мора директно да се инсталира у ваш телефон. Дакле, не постоји инсталирања "на даљину". Интересантна, али у исто време и не тако добра ствар је што сви произвођачи тих програма нуде од 24 до 48 сати бесплатног испробавања, пре него што се уплати пуна цена. Дакле, ако је неко дошао у посед вашег телефона, врло је могуће да је у кратком временском периоду инсталирао тај програм, који је немогуће простим претраживањем пронаћи на вашем телефону. Тај програм неће успорити ваш телефон, нити ћете га ви икада пронаћи јер он у потпуности ради у позадини. Овај програм омогућава другој особи да прати ваше смс поруке, да прислушкује разговоре, да прати чак уживо околину телефона и снима ту околину, да пружи оном ко прислушкује вашу локацију у сваком тренутку, затим да прати све оно што претражујете на интернету, може видети ваше фотографије, такође има приступ и апликацијама - виберу, wхатсапп-у, фацебоок-у, месинџеру... Није ни чудо што су ови програми, односно шпијунска опрема, толико популарна, јер уколико неко жели да прислушкује мобилни телефон свакако ће сазнати и много више него што је планирао.


КАКО СЕ ЗАШТИТИ НА АДЕКВАТАН НАЧИН?

Уколико сумњате да вам неко прати или прислушкује мобилни телефон, тачније користи шпијунску опрему, онда треба да кренете поступно. Проверите прво да ли су ваши позиви преусмерени, тако што ћете укуцати *#21#. Затим обратите пажњу како се у току дана понаша ваш телефон, да ли има неких чудних звукова, да ли се укључује светло само од себе, да ли се светло задржава превише дуго када га искључујете и слично. Све те ситнице могу да указују да у позадини ради неки нежељени програм, тј. да вас неко прислушкује. Исте те радње које продају шпијунску опрему продају и блокаторе, ометаче шпијунске опреме, те уколико сте сто посто сигурни да вас неко прислушкује онда треба да купите ометач, који ће врло вероватно спречити било какву врсту праћења или прислушкивање мобилног телефона. Стручњаци саветују да такође инсталирате неке сигурније програме за дописивање, попут Text Secure или Chat Secure и Телеграма уместо ових често коришћених. Када је електронска пошта у питању, препоручују се програми попут К9 и АПГ, који могу да заштите ваше мејлове од знатижељних очију. Такође, врло је важно читање услова коришћења. Често занемаримо ту опцију и кликнемо "прихватам", међутим, иза тог "прихватам" крије се много тога и некада неким апликацијама дамо много више могућности, зато опрезно и пажљиво, уколико желите да се заиста заштитите.


(ПР)