ИЗВЕШТАЈ: Четири од пет најпопуларнијих понуда генератора QR кодова су преваре

NovostiOnline

понедељак, 09. 09. 2019. у 23:20

ИЗВЕШТАЈ: Четири од пет најпопуларнијих понуда генератора QR кодова су преваре

Depositphotos

Четири од првих пет резултата представљених приликом постављања упита на Гуглу за "биткоин QR генератор" воде до преварантског сајта
Четири од првих пет резултата представљених приликом постављања упита на Гуглу за "биткоин QR генератор" воде до преварантског сајта.

НАЛАЗИ

Крипто новчаник ZenGo је написао своја открића у посту на блогу објављеном 29. августа. Извештавајући да је ZenGo приликом истраживања пре имплементације подршке за QR код у свом новчанику сазнао за преварантске генераторе QR кода. Компанија објашњава како функционише наводна превара:

„Ове веб локације генеришу QR код који кодира адресу коју контролишу преваранти, уместо оне коју корисник тражи, на тај начин усмеравајући сва плаћања за овај QR код на преваранте.“

QR кодови су начин за дељење података (у овом случају јавних кључева) на визуелни начин који се могу скенирати помоћу уређаја који садрже камеру - обично паметни телефон. Многи верују да такви кодови представљају најпогоднији начин за дељење адресе новчаника, на пример, у малопродајним трансакцијама - јер се тако избегава потреба да се куцају дуги низови наизглед насумичних знакова.

Depositphotos

УСПЕШНЕ ПРЕВАРЕ

Током своје истраге, истраживачи ZenGo-а открили су да су неке од ових превара отишле чак и до промене адреса садржаних у клипборду на адресу преваре. Неки су, са друге стране, персонализовали преварантску адресу у сличном формату као ону коју је дао корисник. На крају, компанија примећује да су и те преваре успешне:

„Сумирајући биланс преварантских адреса које смо посматрали, сазнали смо за преваре у вредности од око 20.000 долара. Претпостављамо да су само врх леденог брега, јер преваранти вероватно мењају адресе да би избегли откривање и стављање на црну листу."

Како је Cointelegraph известио у јулу, јужнокорејско Министарство правде процењује да су злочини који су повезани са криптовалутама направили 2,69 трилиона вона (око 2,28 милијарди долара) финансијске штете између јула 2017. и јуна 2019. године.


Cointelegraph.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације