КИНЕСКИ ОДГОВОР НА ФЕЈСБУКОВУ “ЛИБРУ”:Нова дигитална валута стиже у новембру

Танјуг

петак, 06. 09. 2019. у 20:05

КИНЕСКИ ОДГОВОР НА ФЕЈСБУКОВУ “ЛИБРУ”:Нова дигитална валута стиже у новембру

Илустрација / Free images pixabay

Најављена нова кинеска дигитална валута имала би неке сличности са Фејсбуковом валутом "либром"

Најављена нова кинеска дигитална валута имала би неке сличности са Фејсбуковом валутом "либром" и могла би се користити на главним платним платформама као што су WeChat и Alipay, изјавио је данас високи службеник кинеске централне банке.

Му Чангчун, заменик директора одељења за платне системе Народне банке Кине, рекао је и да ће развој ове дигиталне валуте помоћи заштити девизног суверенитета земље.

"Зашто централна банка и данас ради на развоју такве дигиталне валуте када су методе електронског начина плаћања тако развијене? То чини да заштити наш монетарни суверенитет и легалан статус валуте. Морамо имати план за тмурне дане", поручио је Ма, а преноси агенција Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кина лансира сопствену криптовалуту 11. новембра

Токени ће, како је додао, бити једнако сигурни као и новчанице које издаје централна банка, и моћи ће да се користе и без интернет конекције.

Кинеска централна банка је 2014. године оформила истраживачки тим како би размотрила лансирање сопствене дигиталне валуте која би смањила трошкове промета традиционалног папирног новца и појачала контролу законодаваца над новцем у оптицају.

Му је прошлог месеца објавио да је дигитална валута готово спремна, а амерички финансијски магазин "Форбс" је пренео, позивајући се на неименоване изворе, да би се она могла појавити већ 11. новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације