Технолошки гигант "Епл" саопштио је да ће престати са устаљеном праксом да чува звучне записе команди које корисници издају свом личном асистенту Сири, али и ограничити анализу аудио снимака које чува, тако што ће је убудуће спроводити само запослени "Епла", а не и радници који су ангажовани на уговор.

Промена је уследила пошто је "Епл" раније овог месеца суспендовао програм под називом "Сири оцењивање" (Сири градинг), у оквиру којег људи слушају аудио снимке корисника, како би утврдили да ли је лични асистент адекватно одговорио на захтев да уради нешто, рецимо да прочита поруке или предстојеће састанке заказане у календару.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бивши инжињер Гугла оптужен за крађу података за Убер

"Епл" је суспендовао програм пошто је "Гардијан" пренео да су радници на уговор у тој компанији редовно могли да чују поверљиве информације, па чак и парове који воде љубав, преноси Глас Америке.

Све веће интересовање јавности и политичара за праксе које се тичу приватности података приморало је компаније из Силицијумске долине на већу транспаретност, тако да је "Алфабет Инкорпорејтид" (Алпхабет Инц), Гуглова матична компанија, прекинула анализу аудио снимака Гугловог личног асистента за све намене и у свим језицима, пошто су процурели подаци на холандском језику.

"Епл" је промовисао своју праксу када је реч о приватности како би се дистанцирао од ривала и предузео је кораке од увођења Сири 2011. да ограничи прикупљање података. Аудио снимци се бришу после одређеног периода, корисници се идентификују према насумичном броју, а подаци као што су непрочитане поруке корисника или састанци у календару, не шаљу се на "Еплове" сервере.

Компанија је у среду саопштила да ће прекинути да чува аудио записе за људску анализу, а уместо тога дозволити корисницима да сами изаберу ако желе да им се снимци анализирају. "Епл" је додао да ће наставити да користи компјутерски - генерисане транскрипте како би побољшао Сири.

Суспензија програма, наводи "Епл" трајаће све док се промене не спроведу, али није наведен датум до када би то могло да се деси.