Глупљи смо чим угледамо паметни телефон

Novosti Online

среда, 21. 08. 2019. у 23:33

Глупљи смо чим угледамо паметни телефон

Depositphotos

Когнитивни и социјални психолог Адријан Ворд је, са колегама, спровео експеримент и објавио га под насловом "Испирање мозга: Само присуство смартфона смањује когнитивне способноси"
ДОКЛЕ год наш мозак види паметни телефон испред себе, он као да моментално постаје глупљи...

Научници су то и доказали. Они тврде да смо потпуно неспособни да приметимо степен утицаја паметних телефона на наш ум, нашу способност да сами мислимо и доносимо одлуке.

Прочитајте још: Тинтор: Нема опасности од додатног зрачења са 5Г

Конгитивне функције су, народски речено, умна способност да примећујемо, истражујемо, анализирамо, закључујемо и решавамо проблеме и задатке.

Когнитивни и социјални психолог Адријан Ворд је, са колегама, спровео експеримент и објавио га под насловом "Испирање мозга: Само присуство смартфона смањује когнитивне способноси".

Прочитајте још: Један од најпожељнијих телефона стигао у Србију

"Више од 1.500 студената учествовало је у истраживању и њихов задатак је био да реше више тестова, одговоре на бројна питања, да објасне и формулишу нешто. Генерално, није било толико важно шта су одговарали, већ оно што смо ми приметили. А ми смо све време пратили где им је мобилни телефон", објашњава Ворд.

Испитаници су били подељени у три групе и били подвргнути различитим интелектуалним тестовима. Разлика је била у условима рада: прва група је морала да остави телефоне у другој соби, другој групи није било забрањено да их држи у џепу или торби, а трећа група студената смела је да држи телефоне на столу испред себе, али да екран буде окренут надоле.

Наравно, ниједној групи није било дозвољено да их употреби.

Истраживачи су пратили количину радне меморије све три групе, тј. количину информација на коју сте способни да се фокусирате.

Највиша је била код људи који уопште нису имали приступ телефону, а најнижа код особа чији су смартфони стајали на столу испред њих. Резултат групе која је имала телефон у џепу или торби близу је резултата које је показала група која није имала приступ паметном уређају.

"Мислим да нема потребе да превише објашњавамо резултате студије - очигледно је: докле год наш мозак види паметни телефон испред себе, он као да моментално постаје глупљи. То је захваљујући очекивању да не морамо много да га 'оптерећујемо', јер све одговоре који су нам потребни налазимо преко њих на интернету", каже доктор Адријан Ворд.

Научници су, након истраживања, питали студенте шта мисле, да ли њихов мобилни телефон утиче на њихову пажњу и способности. Наравно, сви су дали исти одговор - НЕ!

То је показатељ да смо на психолошком нивоу потпуно зависни од телефона, а да тога уопште нисмо свесни.

"осталом, јесте ли некад упознали зависника од дроге или алкохола који признаје да има проблем? Не кажем да мобилни не треба да се користе, али их користите дозирано и мудро. Јер кад једног дана схватите да ваш мозак без њега не функционише како треба, да слабије памтите и да теже проналази решења и одговоре на основна питања - биће касно - поручује", психолог Ворд.

(b92.net)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације