ТРГОВИНСКИ РАТ САД И КИНЕ: Америчко министарство одложило забрану Хуавеју на куповине у САД за још 90 дана

Танјуг

19. 08. 2019. у 19:14

ТРГОВИНСКИ РАТ САД И КИНЕ: Америчко министарство одложило забрану Хуавеју на куповине у САД за још 90 дана

Фото Depositphotos

Амерички министар трговине Вилбур Рос изјавио је данас да ће америчка влада продужити Хуавеју привремену лиценцу за још 90 дана
Амерички министар трговине Вилбур Рос изјавио је данас да ће америчка влада продужити Хуавеју привремену лиценцу за још 90 дана, што ће кинеској компанији омогућити куповину делова од америчких произвођача како би могла да сервисира постојеће купце.

"Грејс период" за Хуавеј се продужава упркос томе што је готово чак 50 његових филијала додато на "економску црну листу" САД-а, наводи агенција Ројтерс.

"Привремена општа лиценца" за Хуавеј, која истиче данас, биће продужена за 90 дана, рекао је Рос за "Фокс бизнис нетворк".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Novi „Huavejov“ manevar, stiže 6G mreža

Такође је навео да је 46 филијала Хуавеја придодато на такозвану "црну листу ентитета", што значи да је тренутно више од 100 ентитета Хуавеја обухваћено ограничењима.

Циљ најновијег продужења је, како је навео Рос, да се помогне америчким клијентима, од којих многи управљају мрежама у руралним деловима САД.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Huawei napokon i zvanično predstavio svoju zamenu za Android

"Дајемо им мало више времена да се осамостале", рекао је Рос.

Од 70 милијарди долара колико је Хуавеј потрошио на куповину компоненти у 2018. години, око 11 милијарди долара отишло је у руке америчких компанија, међу којима су и Калком, Интел и Мајкрон, наводи Ројтерс.

Рос је, такође, ублажио забринутост од могуће предстојеће рецесије, оцењујући да прошлонедељна инверзија кривуље приноса на америчке обвезнице и није толико поуздан показатељ рецесије као што већина људи мисли.

Рекао је и да Трампова администрација није задовољна начином на који монетарна политика америчке Управе федералних резерви (Фед) помаже америчком долару да остане јак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације