Америчка компанија Епл је директно или индиректно одговорна за 2,4 милиона радних места у САД, саопштено је данас из те компаније.

То је за 20 одсто више у односу на процену Епла из 2017. године, када је та компанија била заслужна за два милиона радних места.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SAD zabranile pojedine modele Eplovih laptopova na letovima

Произвођач "ајфона" је саопштио да је његова директна радна снага порасла са 80.000 на 90.000 људи у року од две и по године, односно од његове последње процене, преноси агенција Ројтерс.

Међутим, највећи део процењеног раста дугује се компанијама попут Броадкома који у САД производи делове за Еплове производе и трећим произвођачима софтвера који праве апликације за Еплове уређаје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Epl nudi milion dolara za hakovanje ajfona

Британска агенција подсећа да се Епл суочио и са критикама, укључујући осуду америчког председника Доналда Трампа због ангажовања фабрика у Кини за склапање већине својих производа.

Епл је на то реаговао изјавом да је у 2018. години потрошио 60 милијарди долара на производе и услуге америчких добављача и да то планира да повећа на 350 милијарди долара до 2023. године.

Компанија Епл је у децембру прошле године саопштила да ће потрошити милијарду долара на изградњу новог кампуса у Остину, у Тексасу, у којем ће бити ангажовано до 15.000 запослених и да ће отворити директна радна места у Сијетлу, Сан Дијегу и Калвер Ситију.