СИГУРНО нисте изненађени вешћу да је Фејсбук на суду… опет. И овог пута је реч о оптужбама да компанија угрожава приватност корисника истоимене друштвене мреже.

Марк Закерберг ће пред америчким судом морати да објасни како то скренирање корисника на фотографијама на Фејсбуку не угрожања њихову приватност. Случај се заснива на чињеници да је Фејсбук у стању да вас препозна на некој фотографији иако нисте таговани на њој. У тужби се тврди да компанија никад није добила одобрење да на овај начин користи фотографије.

Интересантно је да компанија је у старту желела да спречи тужбу наивним аргументима. Наиме, првобитни став Фејсбукових адвоката је да ова групна тужба корисника није валидна јер је “сваки корисник засебан случај”. То је урађено како би се обесхрабрили корисници да улазе самостално у борбу са корпорацијским гигантом.

Срећом, суд је одбио овај покушај обесмишљавања тужбе, тако да ће се компанија морати да брани своје ставове на суду против групе грађана. Закерберг ће морати да докаже да је Фејсбук урадио довољно да упозори људе шта ће се дешавати са њиховим фотографијама. Остаје и да објасни како је коришћен facial recognition софтвер без изричитог одобрења корисника.

Уколико Фејсбук изгуби на суду, сваки корисник који је био део ове тужбе може да добије од 1.000 до 5.000 долара надокнаде. Ово може врло скупо да кошта компанију с обзиром на то да је реч о милионима корисника. Зато и не чуди информација да ће се Фејсбук жалити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Фејсбук се нагодио са ФТЦ на пет милијарди долара "казне"

Одувек смо били веома отворени када је софтвер за препознавање лица у питању. Корисник може да искључи ову опцију у било ком тренутку.”

Да ли ће се Закерберг извињавати због препознавања лица корисника?

Као што знамо Марк Закерберг обожава да се извињава јавности и да преузима кривицу на себе (али и да се огради и каже да није ништа знао). Он је више пута најавио да ће “од сада све бити другачије” и да ће се компанија фокусирати на права корисника. Некако нам је тешко да поверујемо да искреност Закерберга када су оптужбе за угрожавање приватности корисника практично свакодневне.

Ипак, не сумњамо да ће то што је Фејсбук на суду позитивно утицати на компанију. Сигурни смо да ће од сада бити екстра пажљиви како не би дошло до још неке тужбе. Да ли то значи да ће променити своје навике или ће једноставно бити пажљвији када је надгледање корисника у питању, остаје да се види. За сада, став компаније је да све то једноставно није истина.


Аутор: ПЦ прес