Директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) Владица Тинтор изјавио је да 5Г технологија не доноси опасност додатног зрачења, а у то би, како је најавио, ускоро могли да се увере и грађани Србије.

Како је Тинтор рекао за "Блиц", пошто 5Г технологија подразумева велике капацитете, потребна је густа мрежа базних станица, а такође је неопходно да те базне станице буду повезане оптичким влакнима.

Он подсећа да је густа мрежа базних станица покренула грађанску иницијативу у целом свету, по питању зрачења.

"Наравно, лаж би била рећи да базна станица не зрачи, јер да не зрачи, не бисмо имали никакав сигнал. Ипак, треба имати у виду инжењерску страну која можда не делује логично, али - што је мрежа базних станица гушћа, то је њихова снага мања", појашњава Тинтор.

Што се тиче Србије, бар у некој блиској будућности, користиће се углавном фреквенције које се већ користе за мобилну телефонију.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Вотсап и Инстаграм мењају име-власник Фејсбук у првом плану

"Ми у РАТЕЛ-у смо разговарали с Научно-технолошким парком Београд да тамо поставимо један наш сензор који би мерио зрачење прве комерцијалне 5Г базне станице, пошто не постоје још увек прецизна мерења 5Г технологије. То би требало да увери људе да не постоји опасност од додатног зрачења, а напоменуо бих само и да су наши прописи много строжи од европских по питању зрачења", додао је Тинтор.

Он је нагласио да је 5Г технологија можда и погрешан маркетиншки термин, јер са комерцијалног аспекта, оно што пружа представља једну сасвим нову димензију, и комерцијална примена тих могућности још није виђена.

Додао је да ни европске земље, а ни Србија, немају планове за ову, па чак ни за следећу годину што се тице комерцијалне примене 5Г технологије.

"Мислимо да је можда 2021. година тренутак када би могло реално да се размишља о комерцијалном пружању услуга 5Г технологије", најављује Тинтор.