ЛУД ИЗУМ: Јапанци праве механичке репове за физикалце (ВИДЕО)

Novosti Online

07. 08. 2019. у 22:41

ЛУД ИЗУМ: Јапанци праве механичке репове за физикалце (ВИДЕО)

Print screen Youtube

Креатори репа тврде да би он људима могао да омугући исти степен окретности који имају мачке, иако је дизајниран на основу репа који имају морски коњићи
Стручњаци са Универзитета Кеио у Јапану изабрали су другачији приступ. Они су креирали реп који би требало да побољша способности корисника, тако што побољшава равнотежу и окретност онога ко га носи.

Прочитајте још: Више од 4.000 Швеђана уградило чипове

Најбољи начин да се разуме зашто је реп користан је неки од снимака мајмуна који без икаквих проблема скачу са дрвета на дрво, не губећи равнотежу. Њихови репови не служе само као додатни удови којима се хватају за гране, већ им помажу и у мењању положаја тела током скока.

Поред тога, реп омогућава и безбедно приземљење, будући да поспешује одржавање равнотеже, па се тело правилно позиционира пре спуштања. Нови роботски реп, који је добио име Arque, чини управо исту ствар за људе која га носе, иако се скакање са гране на грану још увек не препоручује.

Прочитајте још: Роскосмос: Хуманоидни робот ФЕДОР иде у свемир (ВИДЕО)

Креатори репа тврде да би он људима могао да омугући исти степен окретности који имају мачке, иако је дизајниран на основу репа који имају морски коњићи. Састоји се од изменљивих пластичних пршљенова, који могу да се мењају тако да одговарају сваком кориснику.

Унутар репа смештена су четири вештачка мишића који се покрећу помоћу компресованог ваздуха. Тренутни прототип користи спољашњи компресор, али се очекује да ће мишићи напредовати, и да ће их у будућности напајати батерија.

Arque реп би могао да нађе примену код ношења тешких предмета, па би тако могао да постане део одела које би функционисало као спољашњи скелет (егзоскелет) и користило физичким радницима и свима онима који често управљају великим теретима.

Захваљујући роботском додатку у облику репа радници би трошили мање снаге за подизање терета. Аутори овог необичног телесног додатка истичу да би, поред реалног, реп могао да пронађе своје место и у виртуелном свету, где би могао да послужи као средство за подражавање онога што корисник доживљава у виртуелној реалности.

(b92.net)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)