Уколико обришете FaceApp, не значи да сте заштитили своје личне податке

Новости Онлине

01. 08. 2019. у 23:46

Уколико обришете FaceApp, не значи да сте заштитили своје личне податке

"FaceApp"

Испоставило се да уколико желите да користите тај забаван програм морате да му допустите приступ својим личним подацима за које он има право коришћења

"FaceApp" је постала вирално популарна апликација, која корисницима омогућава да виде како ће изгледати у старости. Испоставило се да уколико желите да користите тај забаван програм морате да му допустите приступ својим личним подацима за које он има право коришћења.

"Уколико обришете програм, то једноставно значи да не можете да га користите, а не и да сте заштитили своје приватне податке", изјавила је за Си-Ен-Ен директорка Центра за приватност корисника Правног факултета Стенфордског универзитета Џен Кинг.

Прочитајте још - Апликација “FaceApp” зарадила милион долара за 10 дана

Она је додала да компанија не зна да сте обрисали апликацију и самим тим није упозорена да треба да обрише ваше податке.

Поједине компаније, међу којима је и "FaceApp", дозвољавају корисницима да пошаљу захтев за брисањем њихових информација из базе података. Али, остаје нејасно колико је потребно техничкој служби да региструје ваш захтев.

Примера ради, Фејсбук наводи да је неопходно деведесет дана да систем региструје и престане да користи ваше податке. Он заправо не поседује ваш материјал (слике, снимке итд.), али има право да их неограничено користи.

Прочитајте још - ДА ЛИ АПЛИКАЦИЈЕ УГРОЖАВАЈУ БЕЗБЕДНОСТ: Из чисте забаве приватни живот нудимо на тацни

Надлежне власти прописују обавезе компаније везане за заштиту података корисника. Законске регулативе Европске уније донете у мају 2018. значајно су пооштриле критеријуме заштите приватних података.

Адвокатица Мелиса Бреке констатује да је политика приватности података "FaceApp-а" уопштена, што оставља додатни простор за бојазан. Чак и када поднесете захтев за брисањем података често компанија заправо није технички у стању да их уклони.

(б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације