Свет обележава сутра, 1.августа, Међународни дан веба - информационог система World Wide Web, препознатљивог по скраћеници www.

Овај систем добио је сопствени дан јер се сматра основом за развој информационог друштва и јер је већ 30 година примарна алатка за коришћење интернета.

Иако је светска мрежа неизоставан део свакодневице за више од четири милиона људи, и даље постоје забуне око тога шта је интернет, а на шта се односи скраћеница www, напомиње се у саопштењу софтверске агенције Namics.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Више од 4.000 Швеђана уградило чипове

Јан Келер, из београдског одсека дигиталне агенције Namics, објашњава да је веб ужи појам од интернета.

"Интернет је систем међусобно повезаних компјутерских мрежа, а веб је скуп различитих садржаја који се налазе на тим мрежама. Између осталог, тај садржај може обухватити текст, дигиталне слике, видео и аудио записе и анимације, а наведени елементи су најчешће повезани један са другим и доступни су корисницима на веб страницама", каже Келер.

Према подацима портала Интернет ливе статс, на свету постоји више од 1,7 милијарди веб страница, а резултати доступни на Alexa.com показују да су најпосећенији сајтови како у Србији, тако и у свету, Google.com, Youtube.com и Facebook.com.

"Веб се сматра зачетником и основом развоја информационог друштва јер је омогућио једноставан и брз приступ најразличитијим информацијама. На мрежи лако можете пронаћи архивске снимке догађаја који су обележили свет, послушати најактуелнији музички хит, погледати биоскопски репертоар, ступити у контакт са пријатељима који живе далеко, потражити посао или развијати сопствено пословање", истиче Келер.

Развој веба значајан је и јер је утицао на појаву бројних послова у ИТ индустрији - од уређивања садржаја до задатака софтверских инжењера.

"Веб сајтови се могу правити помоћу различитих програмских језика. Неки од најзаступљенијих су Java и Javascript, чије основе српски софтверски инжењери савладавају већ током студирања", напомиње Келер.

Светску мрежу су створили инжењери Тим Бернерс Ли и Роберт Кајо пре тачно 30 година како би омогућили научницима ЦЕРН-а (Европска организација за нуклеарна истраживања) да размењују информације.

Њихов шеф био је један од људи који није разумео идеју веба, али их је подржао поруком: "Нејасно, али интересантно".

Први веб сајт представљен је 1991. године, и још га је могуће пронаћи на мрежи. Годину дана касније постављена је прва слика, а већ на 10. годишњицу веба постојало је више од три милиона сајтова међу којима је био и Google.com, наводи се у саопштењу софтверске агенције Namics.