Француска усвојила закон о заштити права издавача и новинских агенција

Бета

уторак, 23. 07. 2019. у 23:27

Француска усвојила закон о заштити права издавача и новинских агенција

Фото Архива ВН

Француски парламент је дефинитивно данас одобрио увођење законског права на надокнаду за ауторска права новинских агенција и новинских уредника, такозвана "сродна права", с циљем да се успостави равнотежа са интернет-гигантима, као што су Гугл и Фејсбук
Француски парламент је дефинитивно данас одобрио увођење законског права на надокнаду за ауторска права новинских агенција и новинских уредника, такозвана "сродна права", с циљем да се успостави равнотежа са интернет-гигантима, као што су Гугл и Фејсбук.


Тај закон је први којим се у националном правосуђу примењује европска директива о ауторским правима усвојена крајем марта у Европском парламенту у Стразбуру.


Закон је усвојен са 81 гласом "За" и само једним "Против".


"Можемо бити поносни што смо прва европска земља која примењује овај део директиве", рекао је министар културе Франк Ристер, и додао да је тај пропис апсолутно неопходан за демократију и опстанак слободних и независних медија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Новинске агенције траже да им Гугл и Фејсбук плате ауторска права


Увођењем "сродних права" треба да се омогући медијима као што је Новинска агенција Франс прес, да добију надокнаду када се њихови текстови понављају "онлајн", преко информативних портала као што је "Гугл Њус" или преко друштвених мрежа као што је Фејсбук.


Законом се из заштите искључују такозване "претеране везе" када се ради о појединачним речима или врло кратким изводима из неке публикације.


Рок за надокнаду одређен је на две године, у складу са европском директивом.


Усвајањем овог закона отвара се пут преговорима о начину наплате надокнаде, или о избору тела које би било задужено за сакупљање средстава и управљање њима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације