Руска апликација „Фејсап“, која омогућава корисницима да промене свој физички изглед на фотографијама које пролазе кроз специјалне филтере, може да представља претњу по националну безбедност САД, изјавио је лидер демократа у Сенату САД Чак Шумер.


Ова апликација користи вештачку интелигенцију како би мењала фацијалне експресије и изглед корисника, чинећи га, између осталог, млађим или старијим. Међутим, да би корисник уопште могао да користи ову апликацију дужан је прихвати услове коришћења, чиме компанији која стоји иза апликације даје бесконачно и неопозиво право да ради са његовим подацима све што пожели.


Према његовим речима, све фотографије из ове апликације могу се убудуће користити без сагласности корисника, што може да представља претњу за националну безбедност, али и претњу за безбедност информација милиона америчких корисника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДРОБЊАЦИ НЕ ДАЈУ СВЕТИЊУ: Расколник Дедеић би да им отме цркву


Шумер је позвао ФБИ да истражи на који начин лична информација милиона америчких корисника ове апликације може да буде од значаја уколико се нађе у рукама руских власти, као и да ли постоји опасност да та информација неће послужити као компромитујући материјал против америчких држављана.


Апликацију „Фејсап“ развила је руска компанија „Вајерлес лаб“.

(sputniknews.com)