Биометријска идентификација је постала део свакодневног живота. Имамо системе препознавања лица на аеродромима, аутомобиле који могу да се откључају погледом, технологију која открива јединствени начин ходања особе, и наравно свеприсутни отисак прста, који се користи за све, од паметних телефона до продаје карата за догађаје. Ако се питате шта је следеће? Што се Пентагона тиче – ваши откуцаји срца.

У извештају MIT Technology Review-а, Пентагон је развио ласер који може да идентификује људе – из даљине – по њиховим откуцајима срца. Технологија, позната као Јетсон, користи ласерску виброметрију да идентификује кретање површине на кожи узроковано откуцајем срца, и ради на удаљености од 200 метара.

Срчани обрасци код сваке особе су јединствени, а за разлику од лица и отисака прстију, не могу се ни на који начин променити. Међутим, као и код препознавања лица и других биометрика које се ослањају на оптималне услове, Јетсон има неколико изазова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ШТА ДОНОСИ 5Г МРЕЖА: Ауто без возача, а фрижидер сам поручује храну

Ради преко обичне одеће, као што је кошуља, али не и преко дебље, као што је зимски капут. Потребно је око 30 секунди за прикупљање потребних информација, тако да за сада ради само ако мета седи или стоји мирно. Наравно, његова ефикасност би такође зависила од неке врсте кардиолошке базе података. Поред тога, под правим условима, Јетсон је тачан у преко 95 одсто случајева.

Очигледно, ова технологија би могла да се покаже од велике користи за војне и наџорне организације, стога Пентагонов захтев од пре неколико година – званични документи из Канцеларије за техничку подршку у борби против тероризма (Combating Terrorism Technical Support Office – CTTSO) указују да је ова технологија већ неко време у функцији. Међутим, може да има и друге примене. Како примећују из МИТ-а, доктори би могли да провере откуцаје срца, а да не морају да повезују пацијента на апарате, док болнице могу бежично да прате виталне знаке пацијента. Можда ће ова врста технологије једног дана учинити напредак у препознавању лица застарелим.

(PC Press)