ЛАЖНИ снимци настали употребом вештачке интелигенције (тзв. deepfake) постали су популарни у задње време, посебно после доста веродостојног видеа оснивача Фејсбука Марка Закерберга. Међутим иста технологија користи се и за прављење често експлицитних снимака са лицима познатих личности.

Прочитајте још: Роботи би могли да замене 20 милиона радних места до 2030.

У јеку овог тренда на интернету у четвртак се појавила апликација DeepNude која је “аутоматизовала” дотеривање фотографија у Photoshop-у помоћу алгоритма за машинско учење и тако омогућила корисницима да за пар секунди “скину одећу” са било које слике.

Ово је одмах изазвало лавину одушевљења и оштрих осуда јавности па је програм уклоњен после само неколико сати уз образложење да његови творци не желе да људи злоупотребљавају њихов производ.

Прочитајте још: Да ли ће нас вештачка интелигенција спасити од најтежих болести?

Они који су га накратко користили тврде да је најбоље радио на женским фотографијама, вероватно јер је алгоритам имао приступ највећој бази података голотиње тог пола. Бесплатна верзија стављала је водени жиг на модификовану фотографију, а постојала је и премијум верзија која је коштала 50 долара.


- Покренули смо овај пројекат пре неколико месеци како би се људи забавили. Мислили смо да ћемо продавати свега неколико копија месечно. Никад нисмо мислили да ће програм постати “виралан” и да нећемо моћи да контролишемо проток. Искрено, апликација и није тако сјајна, једино ради са одређеном врстом фотографија – саопштили су креатори DeepNude-а уз констатацију да свет још увек није спреман за њега.

(sputniknews.com)