Да је Јужна Кореја далеко испред свих када су у питању закони и уређеност света видео-игара, није никаква тајна. Земља у којој се крајем прошлог века родио еспорт је и природно водећа "сила" у тој области, што се види и по успеху њихових еспортиста где год да се окренемо.

Ове успехе редовно прате и законске регулативе, па тако и оне које се тичу оних негативних страна. У Јужној Кореји се ствари попут прављења хакова и варања за игре, намештања еспорта мечева и друге врсте махинација узимају веома озбиљно и добро су регулисане законом, па је сада на ред дошло и бустовање налога у играма.

Уколико не знате о чему се ради, у питању је ситуација када неком ко је многи бољи од вас у некој игри дате ваш налог, у рецимо у Леагуе оф Легендс, и онда тај играч за новчану надокнаду (или џабе, ако вам је пријатељ) игра на њему док вас не подигне у Лиге које су значајно изнад вашег ранга.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пола сата дневно за игрице

На тај начин се ремети балансирани матцхмакинг систем и индиректно се оштећују други људи на Ладдеру, зато што сте ви на неправедан начин напредовали у игри.

Овај закон је усвојен још децембра прошле године, али је сада тек ступио на снагу. Њиме се бустовање налога сврстава у правно регулисани злочин. Потенцијалне казне за бустере су до две године затвора и до 20 милиона вона новчане казне (око 18 000 долара). Осим класичног бустовања, закон обухвата и одређене облике дуо играња и "ношења" у више ранкове, као и још неке друге облике који се могу дефинисати као неправедна помоћ

Наравно, закон није црно-бео и гледаће се од ситуације до ситуације и од игре до игре, односно пре свега како саме компаније то регулишу у својим играма, а овај закон је ту само да им помогну да те регулације и спроведу у делу.

(Play.co.rs)