Вредност биткоина је у данас премашила 11.000 долара на азијском трговању, достигавши највиши ниво у више од 15 месеци, јер су криптовалуте поново доспеле у центар пажње након промоције Фејсбуковог пројекта властите виртуелне кованице "либре".

Прочитајте још: Почело трговање криптовалутама у српским динарима

Највећа светска криптовалута, биткоин, узлетела је на дневни максимум од 11.307,69 долара данас поподне по хонкошком времену, према биткоин ценовном индексу платформе Коиндеск, која узима у обзир цене ове дигиталне валуте на различитим берзама. То је највиши ниво од 5. марта 2018. године, преноси тв мрежа CNBC.

Прочитајте још: Конгресменка тражи да Фејсбук обустави развој криптовалуте

Од почетка ове године, вредност биткоина је скочила за 170 процената. НЈегов успон је допринео такође расту цена других дигиталних новчића, попут етереума, чија се вредност ове године више него удвостручила.

Чини се да су инвеститори одлучили да игноришу ружно сећање на прошлогодишње "пуцање биткоин балона", након што је ова криптовалута у децембру 2017. достигла рекордну вредност од преко 19.000 долара. НЈегова цена је драматично пала током 2018. и почетком 2019. се кретала на нивоу од само 3.000 долара.

Међутим, од краја фебруара ове године, биткоин је поново кренуо узлазном путањом, пошто су велике компаније почеле да најављују сопствене пројекте везане за криптовалуте, наводи се у тексту.