Компанија Епл је затражила од главних добављача да процене ефекте измештања 15 до 30 одсто својих производних капацитета из Кине у југоисточну Азију, у склопу припрема за реструктурирање свог ланца снабдевања, према писању јапанског листа "Никеи ејжан ривју".


Захтев компаније Епл последица је дуготрајног кинеско-америчког трговинског спора, а чак ни решавање тог спора неће довести до промене одлуке компаније, пише тај лист позивајући се на више извора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Збогом андроиду: „Хуавеј“ прелази на руску аурору?


Произвођач "ајфона" је закључио да су ризици од превелике зависности од производње у Кини исувише велики и да се чак умножавају.


Од кључних Еплових добављача - Фокскона, Пегатрона, Вистрона, главног произвођача "мекбука" Куанта компјутера, произвођача "ајпеда" Компал електроникса, произвођача "ајпода" Инвентека, компанија Лукшер-ИЦТ и Гертека - затражено је да процене опције пословања ван Кине, пише “Никеи”.


Земље које се разматрају су Мексико, Индија, Вијетнам, Индонезија и Малезија, а Индија и Вијетнам су међу фаворитима за паметне телефоне, преноси "Никеи", позивајући се на неименоване изворе.