МОГУ ли да платим либром? Ово питање ускоро би требало да постане реалност у платном промету широм планете. Реч је о криптованој монети коју се спрема да ускоро уведе друштвена мрежа "Фејсбук".

Ради се о виртуелном новцу, по угледу на већ постојећи биткоин, али који би, према мишљењу његових идејних твораца, требало да буде много стабилинији и неподложан спекулацијама.

"Фејсбук" ће ову своју намеру озваничити 18. јуна, али је вест о томе већ доспела у јавност. Циљ је да нова монета, која ће се користити преко интернета, постане оперативна већ почетком следеће године.

Њом би могли да се купују производи и услуге, једним притиском на тастатуру, без коришћења платних картица, директно преко друштвене мреже. На овај начин требало би да буде омогућен и трансфер новца, једноставним слањем порука преко, рецимо, "Вибера" или "Воцапа".

Овај начин платног промета могао би потпуно да поремети досадашњи систем плаћања, имајући у виду популарност ове мреже, која има чак 2,2 милијарде активних корисника широм света, и узимајући у обзир ко све намерава да се укључи у пројекат. Нека врста централне банке за нову криптомонету требало би да се налази у Швајцарској. "Фејсбук" је у овој земљи у мају већ основао филијалу "Либра нетворкс".

Ту би требало да заседају представници двадесетак суоснивача, који су у цео пројекат уложили око 10 милиона долара. Међу њима су гиганти као што су "Виза мастеркард", "Пеј-пал", "Убер" или "Букинг.ком", што би требало да гарантује озбиљност целог подухвата, пошто се подразумева да ће ове фирме прихватати трансакције на тај начин.

Прочитајте још - Биткоин пао на 13-месечни минимум

Криптомонете карактеришу заштита, немогућност крађе, али и непостојање трагова. Због овог последњег, као и због недостатка контроле, могућности разних спекулација, прања новца, уплитања у шверц или фискални егзил, до сада су у више наврата реаговале међународне монетарне институције. Проблем је и што су криптомонете недовољно познате широј јавности, а мешају се и у један од основних постулата државотворности.

ЈАЧИ ОД ДРЖАВЕ ПРОЈЕКАТ има и своје противнике. Тако је потпредседник француског Националног савета за дигитализацију Жил Бабине затражио да се "Фејсбук", једноставно, расформира, јер је достигао моћ да се постави изнад држава.

Циљ "Фејсбука" је, како је процурило у јавност, да нова глобална монета зато буде "неспекулативна", због чега се већ појавио и нови назив стејблкоин, као пандан биткоину. Процењује се да ће "Фејсбуку" за ову стабилност бити потребно око милијарду долара "активе" у систему либре.

Појавиле су се и информације да су представници "Фејсбука", тим поводом, већ обавили разговоре с руководиоцима многобројних централних банака у свету.

Најављено је да би класични новац за виртуелну либру требало да се мења без провизије, на врло једноставан начин. С тим у вези преноси се идеја извршног директора овог гиганта Марка Закерберга, да се новац убудуће шаље као данас фотографија.