Спекулације да ће кинески произвођач паметних телефона Huawei врло брзо пронаћи решење, након што је Google прекинуо сарадњу са том кинеском компанијом - сада се потврђују пошто, Huawei  убрзано подноси захтеве за заштиту свог оперативног система HongMeng.

Како наводи Ројерс позивајући се на податке УН-ове Светске организације за заштиту интелектуалног власништва (WИПО), Huawei  је поднео захтеве за заштиту Хонгменга на девет тржишта.

Међу њима су Камбоџа, Јужна Кореја, Канада и Нови Зеланд. Канцеларији за заштиту интелектуалног власништва Европске уније захтев је предат 14. маја, а у Перуу је захтев предат 27. маја, показују подаци тамошњег регулатора за заштиту тржишне конкуренције Индецопи.

 На матичном кинеском тржишту Huawei  је затражио заштиту интелектуалног власништва за HongMeng још у августу прошле године, а одговор од тамошњег регулатора дошао је прошлог месеца, према подацима кинеске канцеларије за заштиту интелектуалног власништва.

Ти подаци показују да други произвођач мобилних телефона на свету почиње са применом "плана Б" на кључним тржиштима након што су америчке мере почеле да угрожавају његово пословање.

Осим тога, азијски медији су протеклих дана писали од могућности да Кина и Русија удруже снаге не би ли креирали потпуно самостални екосистем за мобилне и друге уређаје из домена потрошачке електронике.

Један од праваца у којима би та срадња могла да крене је Аурора, коју већ означавају као "остварење евроазијских мобилних интеграција". Реч је оперативном систем који развија московска фирма Russian Open Mobile Platform.

Аурора је базирана на Sailfish оперативном систему, који је дизајнирала финска компанија Jolla, уз подршку мноштва "подизвођача" у Русији, тако да је велики број развојних тимова баш из те земље учествовао у њеном стварању.

Ствари су отишле корак даље када је руски предузетник Григориј Березкин 2014. године постао сувласник компаније Jolla, да би 2016. године његова компанија почела развој руске верзије овог оперативног система. Државна компанија Rostelecom је 2018. купила удео од 75 одсто у Open Mobile Platform, PC Press.

На прошлонедељном International Economic Forumu у Санкт Петерсбургу, потпредсеник Huawei  Гуо Пинг је са руским министром дигиталног развоја и комуникација Константином Носковим разговарао о могућностима прихватања Аурора, што је изазвало велику пажњу.

Ту информацију пратила је и она да су председници Путин и Си Ђинпинг, између осталог, разговарали и о томе да Huawei  усвоји Аурора оперативни систем, као и о потенцијалним локацијама производних постројења Huaweiа на територији Русије.

Аурора је, са становишта кинеског технолошког гиганта, у овом тренутку, "брзо-еволуирајући план Б". Huawei значајно убрзава развој и имплементацију HongMeng оперативног система, за који се тврди да је чак 60 одсто бржи од Андроида. Иначе, цео процес је започео још пре седам година, када је HongMeng настао као пројекат у оквиру Huawei  развојних центара.