Цела једна просторија некада, не баш тако давно, није била довољна како би у њу стао прислушкивач. Компликована технологија, са много детаљала и елемената, коју су могли да користе само професионалци и државне службе, данас је у разним облицима, оним интересантним и мање интересантним, доступна свима, врло је једноставна за коришћење и врло повољна.

С једне стране ово је добра вест, јер је напредак човечанства евидентан на сваком кораку и управо због тога јавила се и могућност да обичан човек користи ту некада недодирљиву технологију. Са друге стране, то има и својих мана, јер значи да је приватност, као никада до сада, скоро потпуно огољена.

ДА ЛИ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО КОРИШЋЕЊЕ ПРИСЛУШКИВАЧА?

Чини се да законска регулатива не прати у потпуности развој савремене технологије тј. да законска решења најчешће стижу са доста закашњења у односу на нове технолошке изуме и могућности које они нуде.

Наиме, радње које се баве продајом шпијунске опреме постоје на тржишту и сасвим је легално отворити једну такву радњу. Шпијунска опрема се легално продаје, а наравно да су најпродаванији прислушкивачи, који су и најповољнији, али и који омогућавају управо оно што највише људи интересује.

Дозвољено је, самим тим и пазарити одређену опрему. Међутим, прислушкивање и праћење је законом забрањено тј. дозвољено је само државним органима у законом прописаним случајевима.

У томе заправо "лежи" проблем. Званично, у Кривичном законику јасно пише: "Никоме није дозвољено да прислушкује или снима разговор, односно чини фотографски, филмски, видео или неки други снимак лица без његовог знања или пристанка". Сасвим јасно и недвосмислено.

ГДЕ ЈЕ МОГУЋЕ УГРАДИТИ ПРИСЛУШКИВАЧ?

Након одлуке да желите да користите прислушкиваче, следи питање где га поставити. Најпознатије је прислушкивање мобилног телефона и за то постоје посебни софтвери. Ипак, уколико сматрате да на тај начин нећете добити одређене информације или једноставно не можете да дођете у посед тог телефона у који треба да инсталирате софтвер, прислушкиваче можете поставити било где - у канцеларији, соби, некој просторји на послу, колима и слично. Прислушкивачи могу да буду део неких наших прекоптребних ствари, које се и иначе налазе у нашим кућама, попут продужног кабла, лампе, будилника, играчке и слично.

Могу бити и у флеш меморији, што значи да га "случајно" можете заборавити у нечијој просторији и на тај начин обезбедити себи могућност да чујете све оно што вас је занимало и све оно што се комуницира ту.

КОЈА ЈЕ ЦЕНА ПРИСЛУШКИВАЧА?

Питање над питањима. Док неко не пита за цену када купује и изнајмљује прислушкиваче, неко други ипак мора да размисли и о цени. Потреба и жеља одређују колику смо цену спремни да платимо.

Ипак, у овом случају нема много одрицања, зато што се одређене врсте прислушкивача могу наћи и за двадесетак евра, што свако у једном тренутку сигурно има. Сада је наравно питање да ли ће тих 20 евра искористити баш за то.

Они којима цена није проблем и који су спремни да извдоје и већу суму новца, треба да имају у виду да постоје и прислушкивачи који коштају и више од 100 евра. Наравно да постоји разлика између скупљих и јефтинијих, али не значајно у основној намени, већ је разлика у изгледу, додатним функцијама и слично.

(ПР)