Кинески компанија "Хуавеј" могао би да представи сопствени оперативни шистем најкасније у пролеће следеће године, пошто му је онемогућено коришћење Гугловог оперативног система Андроид, казао је представник компаније Ју Ченгдонг.

"Хуавеју" је онемогућено коришћење Гугловог Андроида пошто су САД кинеског гиганта прошле недеље ставиле на списак забрањених правних лица.

Ченгдонг је објавио да ће "Хуавеј" ускоро развити сопствени оперативни систем за паметне телефоне, таблете и друге паметне уређаје, као и за телевизијске пријемнике и аутомобиле, пренео је.

"Хуавејев" систем могао би бити доступан клијентима најраније ове јесени, а најкасније у пролеће следеће године, изјавио је Ју за кинески лист "Финикс ајфенг тек", преноси портал Сибиз.

Прочитајте још - Нема бриге за кориснике "Хуавеја" у Србији

Последњих седмица интензивирао се трговински рат између САД и Кине, па је америчко министарство трговине забранило америчким компанијама да продају технологију "Хуавју" без дозволе владе.

У понеђељак је министарство најавило 90-дневно одлагање те мере.

САД оптужују "Хуавеј" да помаже кинеској влади у шпијунажи других земаља, иако то нису поткрепиле никаквим доказима, наводи Сибиз.