КОРИСНИЦИ "Хуавеових" паметних телефона могу да одахну најмање још три месеца.

Само дан пошто је "Гугл" спустио трговинску рампу кинеском гиганту "Хуавеју", америчка компанија начинила је нагли заокрет одлуком да још 90 дана настави сарадњу са другим највећим светском произвођачем паметних телефона. То се догодило пошто су акције америчког гиганта "Епла" пале за више од три одсто после упозорења аналитичара да ће веће тарифе на кинеску робу приморати компанију да подигне цене, док је из "Хуавеја" стизало упозорење да су САД потцениле снагу кинеског гиганта.

"Гугл" је најпре прекинуо везе са "Хуавејом" после одлуке Вашингтона да кинеска компанија буде стављена на "црну листу" због тога што шпијунирањем угрожава националну сигурност САД. Та одлука је значила да је кинеском гиганту онемогућено да купује робу, укључујући кључне компоненте, произведену у САД.

Оснивач и извршни директор "Хуавеја" Рен Женгфеј је на то поручио да кинеска компанија има алтернативу за набавку чипова, као и да ће, за САД иначе најспорнији, програм 5Г остати "непромењен", упркос америчким мерама. По питању технологије 5Г, додао је он, друге компаније ће стићи "Хуавеј" тек за две до три године.

Кинеска влада је истовремено најавила узвратни ударац. Аналитичари су процењивали да би "Еплови" производи у Кини могли бити забрањени, што би обухватило и кинеске добављаче "Епла". "Хуавеј" је најавио истовремено да ће наставити развој компонената које сад купује, као и сопствене галерије апликација и друге софтвере.

Фото З. Јовановић


ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - Gugl ukinuo Huaveju licencu za Android; Huaveji odgovorio: Nastavljamo po starom, servisiraćemo svoje uređaje

Није прошло дуго од "Гуглове" објаве рампе, а Министарство трговине САД издало је тромесечну дозволу америчким компанијама мобилне телефоније и провајдерима интернета да, ипак, сарађују са "Хуавејом". Образложење одлуке је да се корисници заштите од безбедносних ризика. То, практично, значи да су мирни до 19. августа.

"Гугл" ће до тада сигурно слати софтвере за ажурирање "Хуавејевих" телефона који користе његов оперативни систем "Андроид", па за корисника смартфона кинеског гиганта неће бити никаквих промена. А онда? Онда ће Министарство трговине САД, по истеку тих 90 дана, проценити да ли ће продужити рок или не.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - Tramp zabranio Huavej

Аналитичари банке Морган Стенли упозоравају да би пропаст преговора САД и Кине и дугорочно високе царинске тарифе могле да гурну и глобалну економију у рецесију.


ПОТПИС ПРОТИВ ШПИЈУНАЖЕ

ПРЕДСТАВНИК "Хуавеја" при ЕУ Абрахам Лиу упозорио је Европљане да се ради о нападу на либерални поредак заснован на правилима, обећавши истовремено да ће отклонити европску несигурност око наводних ризика шпијунирања: "Због важности 5Г мреже, као лидер у сектору 'Хуавеј' је спреман да потпише споразуме о нешпијунирању са владама и клијентима у свим земљама чланицама ЕУ", рекао је он.