Пошто је америчка администрација ставила кинсеки Хуавеј на црну листу компанија, велики проблем могли би да задесе и домаћи Епл, упозоравају аналитичари.

Акције Епла у понедељак су пале за 3,3 одсто након упозорења аналитичара ХСБЦ-а да ће веће тарифе на кинеску робу присилити компанију да подигне цене уз озбиљне последице за потражњу за Епловим производима, преноси СееБиз.

Аналитичари Морган-Стенлија упозоравају да би пропаст преговора између САД и Кине и високе царинске тарифе дугорочно могле гурнути глобалну економију у рецесију.

Прочитајте још - Гугл укинуо Хуавеју лиценцу за Андроид; Хуавеји одговорио: Настављамо по старом, сервисираћемо своје уређаје

Ако се кинеска влада одлучи на одмазду, Еплови производи у Кини могли би бити забрањени, а забрана би могла обухватити и кинеске добављаче Епла, као што је Фокскон. Приходе које тако изгуби, кинеска влада лако би могла надокнадити путем субвенција, наводи SeeBiz.

Портал оцењује да ће трпети и велики добављачи Хуавеја, јер ће се смањење испорука за кинеског дива одразити на њиховим приходима. Највише штете ће имати Калком и Коринг, који ће изгубити приходе од милиона телефона које Хуавеј глобално продаје.