У АПРИЛУ је могло да се чује да су Април Windows 10 “Patch Tuesday” ажурирања утицала на рад рачунара, те их током тог процеса „замрзавала“ тако да ребоот уређаја није био могућ. Нова ажурирања поново утичу на reboot процес, те на корисничко искуство, а проблеме је тешко игнорисати будући да се понављају сваког месеца, а приликом примена закрпа које играју важну улогу, будући да решавају регистроване сигурносне пропусте.

Априлски проблем утицао је само на оне кориснике који су имали одређене антивирус програме, док мајски утиче на све Windows 10 кориснике, или бар на све оне који своје уређаје желе да врате на тачку пре него што је последњи Windows 10 update инсталиран. Ради се о великом броју корисника, будући да су процеси ажурирања у последње време прилично проблематични, па су у опасности сви они који су креирали „сyстем ресторе“ тачку пре него што су инсталирали последње ажурирање. Тако њихови рачунари лако могу да остану „замрзнути“, и да спрече ребоот система након инсталирања. Microsoft је потврдио да у тим случајевима долази до грешке која се манифестује као Stop error (0xc000021a), и која кориснике спречава да након рестартовања приступе свом рачунару, те додао да се ради о „уобичајеној грешци“ у оквиру Windows 10 система.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Microsoft позива компаније да престану да користе Internet Explorer

Они који се буду суочили са овим проблемом требало би да рестартују своје рачунаре, те уђу у Windows Recovery Environment (WinRE), који се обично аутоматски покреће након два неуспела покушаја покретања Windows 10 оперативног система. Након тога би требало да у оквиру WinRE изаберу “Troubleshoot|Advanced options|More recovery options|Startup settings“, те “Restart now” опцију. Поред тога неопходно је да се у подешавањима изабере и “Disable driver signature enforcement,” а преко тастера F7.

Када се обаве све наведене радње startup процес би требало да се настави, и омогући system restore повратак на тачку пре примене последњег ажурирања.


Аутор: ПЦ прес