Амерички Гугл суспендовао је лиценцу компанији Хуавеј, што значи да ће кинески произвођач мобилних телефона остати само на основној верзији Андроид оперативног система. Претходно је у четвртак Трампова Администрација ставила Хуавеј на црну листу компанија.

Овај потез ће драстично ће отежати пословање Хуавеја на тржишту паметних телефона изван Кине, с обзиром да ће овом одлуком кинески технолошки гигант изгубити приступ ажурирањима Гугловог оперативног система.

Како преноси Ројтерс, следећа верзија Андроид смарт телефона ће такође изгубити приступ популарним услугама, укључујући Гугл плеј продавницу, Џи-мејл и Јутјуб апликације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трамп забранио Хуавеј

"Хуавеј ће моћи да користи само јавну верзију Андроида и неће моћи да добије приступ власничким апликацијама и услугама од Гугла", рекао је извор ове новинске агенције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БЕЛГИЈСКИ БЕЗБЕДЊАЦИ: Нема доказа да се Хуавеј може користити за шпијунажу

Америчка администрација којом руководи председник Доналд Трамп у четвртак је ставила Хуавеји на црну листу, а то повлачи мере које ће тој компанији изузетно отежати пословање са америчким партнерима, пренео је РТС.

ХУАВЕЈ ОДГОВОРИО ГУГЛУ: НАСТАВЉАМО ПО СТАРОМ

Хуавеј ће наставити да сервисира своје уређаје на Андроид систему, саопштено је из те компаније.

"Хуавеј ће наставити да обезбеђује ажурирања за безбедносни систем својих уређаја који се продају широм света, и пружиће услуге и након продаје", наведено је у саопштењу компаније Хуавеј.

"Хуавеј ће наставити да пружа сигурносне надоградње и услуге након продаје за све постојеће производе компаније, укључујући паметне телефоне и таблете, укључујући и оне које су већ у продаји широм свијета", наводи се у изјави.

"Наставићемо да развијамо сигуран и одржив софтверски систем да бисмо корисницима пружили бољу услугу", наводи се у извештају.

Амерички Гугл је претходно саопштио да је суспендовао лиценцу компанији Хуавеј, што значи да ће кинески произвођач мобилних телефона остати само на основној верзији Андроид оперативног система.

Овај Гуглов потез уследио после је одлуке Трампове администрације да Хуавеј стави на црну листу компанија.

sputniknews.com