Немачка ће се држати свог става да компаније као што је Хуавеј, које учествују на државном 5Г тендеру, морају да испуне критеријуме које је поставила влада, изјавила је данас канцеларка Ангела Меркел на новинарско питање о америчким санкцијама кинеској компанији, преноси Ројтерс.

"Немачка је развила веома поуздан систем за учешће компанија у изградњи мобилне мреже 5Г. Тако су формилисани безбедносни критеријуми које важе за све фирме. За нас су ти критеријуми репер на основу којег одлучујемо ко гради ту мрежу", рекла је Меркел на конференцији за новинаре са холандским премијером Марком Рутеом у Берлину.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Merkel traži garancije da "Huavej" neće slati podatke Kini

И холандски премијер је казао да ће његова земља водити рачуна о националним интересима и националној безбедности приликом изградње 5Г мреже.

"Нећемо унапред земље или предузећа искључивати" подвукао је Руте.

Немачка је у марту донела оштра правила за добављаче опреме за телекомуникациону мрежу, али је престала са издвајањем и специјалним третманом компаније Хуавеј Технолоџиз (Huawei Technologies)због забринутости око њених веза са кинеском владом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Merkel: Nemačka da utvrditi bezbednosne standarde za 5G

Меркелова је на питање да ли је за спајање Комерцбанке са холандском ИНГ банком одговорила да немачка влада нема став о томе.

"Што се тиче банкарског миљеа, то су одлуке приватног сектора. Нема забране међународне сарадње и неће бити преседана из немачке владе за било шта што се догађа у овој области", рекла је канцеларка.

Ројтерс подсећа да је једна организација која штити интересе акционара у Холандији позвала у среду ИНГ Групу да разјасни да ли је заинтересована за куповину немачког ривала, Комерцбанке.