Фејсбук пооштрава правила лајв преноса за своје кориснике уочи састанка светских лидера у циљу сузбијања онлајн насиља након масакра у Крајстчерчу.

Фејсбук је саопштио да уводи нову политику за коришћење услуге Фејсбук Лајв, привремено ограничавајући приступ особама које су се суочиле с дисциплинским поступцима за кршење најозбиљнијих правила компаније на било ком месту на сајту.

Прочитајте још: У 2018. укинули 371.000 налога на твитеру због тероризма

Корисницима који први пут буду суспендовани биће онемогућено да користе Лајв на одређени временски период, наводи компанија. Такође се повећава низ прекршаја који ће квалификовати кориснике за суспензију, јавља Ројтерс.

Фејсбук није навео за која кривична дела је могуће добити суспензију или колико дуго ће она трајати, али портпаролка компаније је рекла да, према новим правилима, нападачу који је усмртио 51 особу у пуцњави у две џамије у Крајстчерчу не би било могуће да користити Лајв са свој Фејсбук налога.

Прочитајте још: "МОНОПОЛ КОЈИ ГУШИ ИНОВАЦИЈЕ": Суоснивач Фејсбука позвао на "разбијање" ове друштвене мреже

Најава је стигла уочи копредседавања премијерке Новог Зеланда Џесинде Ардерн састанком с француским председником Емануелом Макроном у Паризу, у среду, који за циљ има да светски лидери и шефови технолошких компанија потпишу "Крајстчерч позив", који ће их обавезати на елиминисање насилних екстремистичких садржаја на интернету.